1000 лв. заплата за call center

1000 лв. заплата за call center | StandartNews.com

161 000 безработни са намерили препитание без субсидия от държавата

Два сектора ще предоставят най-големите и атрактивни възможности за намиране на работа през 2015 г. Това са ИТ индустрията и аутсорсингът на бизнес услуги, показа проучване сред агенциите за подбор на персонал.
Всичко, свързано с информационните технологии, ще се търси и тази година на пазара на труда като топъл хляб, заяви Павел Хаджиев от Job Tiger. Всяка втора обява в сайтовете за работа е за позиции в ИТ индустрията. Гладът е за програмисти, оперативни служители, тестери, проджект мениджъри, поддръжка, специалисти в търговските отдели, човешките ресурси и администрацията. Средното възнаграждение в сектора вече е близо 4000 лв., което е 4 пъти над средната заплата за страната. Заетите в ИТ индустрията през м.г. достигнаха около 17 000 души, като средно ръстът им на година е около 10%.

В България и тази година ще продължи разрастването на центровете за изнесени бизнес услуги. В тях се търсят специалисти с технически умения, които работят със специализиран софтуер плюс владеене на чужди езици - освен английски се търси френски, италиански, испански, португалски, руски. Много от тези компании вече започват да откриват втори офис в България - след София, и в други големи градове като Пловдив, Варна и Бургас. Освен кол-центрове (call center) за пряко обслужване на клиенти дейността им е свързана и с финансово-административни, търговски и други услуги. Затова сред търсените позиции ще са и за хора с финансово и икономическо образование. В този сектор средното възнаграждение е над 1000 лв. в зависимост от позицията и задълженията на служителя.

Без тези два сектора работата навсякъде другаде е неясна и несигурна, смята Павел Хаджиев, според когото 2015-та ще бъде много сложна година не само за България. Спасение в такива кризисни периоди е владеенето на чужди езици, казва Хаджиев. Той съветва младите да учат компютърни науки, защото тази професия е с най-голяма възвръщаемост на усилията, вложени в обучението.

Интересни неща през новата година ще се случват и в производството, прогнозира Надя Василева от Менпауър България. Продължава разрастването на производства на компоненти за автомобилната индустрия, където ще се търсят технически кадри. Нови инвеститори оглеждат България, Румъния и Македония и се очаква скоро да вземат решение. За да бъде страната ни по-атрактивна за инвеститорите, държавата трябва подпомага обучението на необходимите кадри в тренинг центрове по места, съветва Василева. Раздвижване има и в сектора на недвижимите имоти. В други два сектора обаче има заявки за окрупняване и преструктуриране, което ще доведе до съкращения - фармацевтичния и оборотните стоки, казва Василева.

Продавачи и шивачки пък се очертават като най-търсените професии в бюрата по труда. По принцип чрез тяхното посредничество бизнесът наема по-нискоквалифициран персонал. Изключение са заетите в образованието и здравеопазването.

За една година броят на безработните в България намаля с 50 000 до 366 470 души, отчете шефът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. За сравнение с година преди това спадът е бил само 5500 безработни. Средногодишната безработица у нас през 2014 г. е 11,2%, като през декември пада до 10,7%. Такъв спад в последните месеци на годината не е имало от 2002 г. насам, когато е стартирала програмата "От социални помощи към заетост".

Агенцията по заетостта отчита стабилизиране на пазара на труда, след като броят на започналите работа с посредничеството на държавата достигна 188 000 души. От тях само 27 000 са субсидираните работни места. Ръстът на трайно разкритите от реалната икономика позиции е с 22 000 повече от преди година. Това обаче не се дължи на ръста на БВП, въпреки че има стабилизация и на икономиката, коментира Ангелов. Според него причина за по-голямата заетост е, че бизнесът вече по-активно търси посредничеството на бюрата по труда. "Нашите служители вече правят по-качествен предварителен подбор на кандидатите за работа, с което улесняват и повишават доверието на работодателите", заяви Ангелов.

Квалификация според фирмите в общината

През последните години работодателите търсят не толкова хора с определено образование, колкото с качества и умения. Това споделят трудовите посредници и затова през тази година усилията им ще бъдат насочени да консултират безработните как да се представят пред работодатели и да показват добрите си страни. В момента подобни консултации дават специални психолози, но такива има назначени само в бюрата по труда в големите градове. През 2015 г. това ще става масово в бюрата по труда в страната. По-целенасочена ще бъде и квалификацията на безработните според местния пазар на труда.

Програмите за обучение вече няма да се спускат централизирано за цялата страна, а ще зависят от това какво търсят работодателите има в отделните общини. Близо 50 000 души са преминали през различни курсове за обучение към бюрата по труда през м.г.

Пращат ни SMS за подходяща работа

Подготвяните повече от година електронни услуги в бюрата по труда най-после ще заработят реално до месец-два, обеща шефът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Сред тях е известяването на регистрираните безработни с SMS за откриването на подходящи за тях работни места. Търсещите работа пък ще може по интернет да подават в бюрата по труда своите автобиографии и желани позиции. Работодателите също ще може чрез сайта на бюрата по труда да пускат заявките си. Друга новост в обслужването на безработните ще бъдат електронните терминали в самите бюра по труда, където може да се търси информация за свободните работни места. В края на февруари се очаква Агенцията по заетостта да пусне и електронна платформа за регистрираните безработни заедно с частните трудови посредници. "Готови сме да предоставим информацията за регистрираните при нас лица, очакваме това да направят и частните посредници, за да увеличим шансовете на хората да си намерят работа", заяви Ангелов.

По-високи заплати в туризма

14 нови хотела отварят врати на морето, САЩ и Германия изтеглят квалифицирани кадри

По-високи заплати и по-голям брой заети в туризма, прогнозират фирмите от бранша. По Северното Черноморие за Лято 2015 расте търсенето на работна ръка от камериерки до управители на ресторанти и хотели, заяви председателят на Браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в Добрич Димитър Димитров. "Индикациите към момента са, че сезонът няма да е по-слаб от м.г. Има ръст в запитванията и записванията на туристи от Полша, Чехия и Словения, което ще компенсира спада на туристи от Украйна и Русия", заяви той. Увереност за успешен сезон давали и туроператорските фирми, които в момента се договарят с авиопревозвачите. Засега всички са категорични, че намаляване на местата в самолетите от Русия и Украйна не се очаква. Ръстът в търсенето на кадри по Северното Черноморие се дължи и на новите три хотелски комплекса, които ще отворят врати в курортното село Кранево. "По последни данни в страната предстои да отворят врати общо 14 нови хотела от големи вериги, за които ще е нужен персонал", съобщи Димитров. Според него голяма част от ресторантьорите и хотелиерите са готови да завишат заплатите. В последните години обаче се практикува прякото договаряне в сектора - квалифицираните кадри определят сумата, която биха желали да получават, а работодателят решава дали може да си я позволи. Отделно от туристическия бизнес в Добричко само в Каварна през тази година се очаква да бъдат наети 400 души в нови предприятия за преработка на рапани и миди, както и в голям търговски обект.

От Варненската туристическа камара алармират, че САЩ изтеглят квалифицирани кадри за техния туристически сезон. От есента вървят техните трудови борси и немалко българи вече са изкарали визи и самолетни билети за работа през лятото, посочи Стоян Маринов от ръководството на камарата. У нас обаче хотелите по морето сключват договорите дни преди да отворят. На целогодишен щат, макар и на половин заплата, са само най-добрите майстори-готвачи и служители. Германия също вече проведе трудови борси за наши работници по техните курорти през лятото.

По Южното Черноморие тази година водещ отрасъл ще бъде строителството. Търсят се зидари, фаянсаджии и общи работници. Вакантни длъжности има и сега, но се очаква броят им да нарасне в пъти след месец-два. Минималните заплати в бранша тръгват от 700 лв., а за майстори възнаграждението стига до 1800 лв. Работни места се очаква да се открият и по проекта за делфинариума в Бургас. През май ще започне и наемането в туризма. Драмата с квалифицирана работна ръка по курортите тази година ще бъде още по-голяма, защото по Южното Черноморие работодателите планират да оставят заплатите без промяна.

В Русе залагат на авточастите

От няколко месеца в Русе работи най-новият завод на "Витте Аутомотив" за производство на заключващи системи за автомобилната индустрия. Заводът е разположен на площ от 15 хил. кв. м, а инвестицията ще достигне 10 млн. евро до края на 2015 г. В момента в него работят 300 души, но плановете са броят им да се удвои. В Индустриалния парк на Русе е разположен и заводът за алуминиеви авточасти на френската компания "Монтюпе". За първите 7 години в русенския завод на френската фирма са произведени 4 млн. авточасти за "Ауди", БМВ, "Волво", "Пежо" и "Рено". Чуждестранните инвеститори край Дунав планират разширяване на продукцията си, което ще доведе и до увеличаване на заетостта.

Турска фирма наема 1000 души в Хасково

Един от най-крупните инвеститори от последните две години в Хасково е турската фирма "Си Енд Си Текстайлс" ЕООД - собственост на турския текстилен гигант "Еуротекст Текстил Тиджарет Лимитид Ширкети". През миналото лято тя купи бившите халета на завод "Млада Гвардия", където инсталира последно поколение машини за производство на синтетични влакна. В първия месец работа там започнаха 70 души, като до края на 2015 г. броят им ще се увеличи до 1000. Търсят се от електротехници до специалисти по внос-износа. В началото на тази година са обявени места и за шофьори на камиони за международен превоз, но изискването е те да говорят турски език.

Рисковите групи - акцент през 2015 г.

Асен Ангелов, директор на Агенцията по заетостта

Младежката безработица чувствително намаля през изминалата година - от 74 720 на 64 127 безработни младежи на възраст до 29 г.

Не успяхме обаче да достигнем до безработните в предпенсионна възраст и с увреждания, както и до дълготрайно безработните, чийто брой продължава да расте. Затова през 2015 г. усилията на Агенцията по заетостта ще са насочени към тези уязвими групи. Както и към т.нар. неактивни младежи, които нито учат, нито работят, нито търсят работа и чийто дял продължава да е висок.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай