19:05 ч.

17.09.17

2 мин.

0

2

0

Видин плаща таксите на бедни студенти

от Първолета Цветкова |

Видин плаща таксите на бедни студенти

Видин вече е университетски град, обяви гордо при откриването на първата академична учебна година кметът на града Огнян Ценков.


250 млади хора ще се учат във филиала на Русенския университет, открит преди месеци. Общината ще помогне на студентите от социално слаби семейства чрез заплащане на семестриалните такси, съобщи кметът.


Една мечта вече е реалност, изрази радостта си и областният управител Албена Георгиева. Видинските студенти поздрави и присъстващият на тържеството председател на Народното събрание Димитър Главчев. Убеден съм, че университетът ще бъде изключително привлекателен за младежите от този край на България и полезен за развитието на региона. С него са свързани надеждите на повече млади хора да остават тук и да отговарят на нуждите от специалисти в областта на индустрията, транспортната инфраструктура, аграрният сектор, каза той.


Откриването на филиала е плод на петгодишен труд на много хора от университета, държавната и местната власт от Видин, каза ректорът на вуза проф. Велизара Пенчева. Тя обяви, че Русенското висше учебно заведение се утвърждава като университетът на Северна България. Проф. Пенчева подари на професионалната гимназия „Васил Левски", в чиято сграда е настанен филиалът, компютър за обучението на неговите ученици. Благодарностите прие директорът на гимназията Маруся Петрова.


Първата академична учебна година във Видин благослови архимандрит Антим, протосингел на видинския митрополит Дометиан. На многая лета, изпя той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

ганчо · 08:19 · 22.09.2017
Защо забравихте ТУ-София?????? Ние първи искахме да направим филиал на ТУ във Видин. Вие сто пъти ни въртяхте , какво ли не измислихте. Забравяте, че имаше и осигурено външно финансиране от Австрия. Но честито на новия локален университет. Да произвеждате добри и учени кадри. Честито.
питанката · 10:13 · 05.10.2017
@ганчо В селски район трябва да има селски университет. Всичко е точно!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент