Учим с намаление мода в Италия

Учим с намаление мода в Италия | StandartNews.com

Престижните частни академии в Италия свалиха цените около три пъти. Българчетата, приети да учат мода и дизайн на Ботуша, вече го правят срещу около 5000 евро, съобщиха от "Скай лайнс", които организират този уикенд изложение за италианското образование в Интерпред. На него пристигат някои от водещите частни и държавни университети в страната.

Сред тях е и академията за мода NABA, където тази година започват обучението си 15 български студенти. Заедно с нея ще дойдат и още две много престижни частни дизайнерски академии, чиито възпитаници карат практиката си при имена като Версаче, Армани и Фере. Доскоро таванът на таксите и за българи там бе около 15 000 евро, но от миналата година академиите са сменили начина, по който изчисляват сумите, и те вече се базират на семейния доход.

По същия начин определят своите такси и държавните университети на Ботуша. Те могат да достигнат до 3500 евро, но българите, приети там, обикновено плащат около 800 - 1000 евро на година. Издръжката им варира между 500 и 1000 евро в зависимост от това къде се намира университетът. Много наши студенти учат там дизайн и архитектура, а в последните години има и доста програми на английски език за онези, които не владеят италиански чак толкова добре. Студентите имат възможност да получават и стипендии по успех от университетите, както и допълнително финансово подпомагане от италианската държава, което отново се определя на базата на семейния доход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай