Учениците кандидатстват с максимален бал 500 точки

Учениците кандидатстват с максимален бал 500 точки | StandartNews.com

Новият Държавен образователен стандарт за първи път урежда валидирането на документите на една голяма група деца, които се връщат от други страни и продължават да учат у нас. Това като тенденция се засилва. Това заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от Дарик. 

Според новия стандарт във втори и трети клас всяко училище ще определя качествените показатели автономно. Това означава, че оценките ще бъдат "пчела", "слънце" и т.н., които да показват дали детето се е представило добре или не.

Вече ще се описват и качествените показатели на оценките, т.е. какво стои зад определението "отличен", както и българските оценки ще бъдат приравнени към международната скала.

Националното външно оценяване (НВО) след 4 и 7 клас ще се оценява с точки.  Стаматов уточни и че новите правила за ДЗИ влизат от 2022 година. Той изтъкна, че на НВО след 4 и 7 клас вече няма да има оценки, а точки.

Стаматов заяви, че максималният бал за кандидатстване при учениците ще е 500 точки. Зам.-министърът уточни, че тежестта на НВО е много по-висока отколкото на оценките при балообразуването за кандидатстване. Той допълни, че с външното оценяване ще се види промяна на образователната политика, която е необходима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай