Учат китайски език в ЮЗУ, чакат студенти от Китай

Учат китайски език в ЮЗУ, чакат студенти от Китай | StandartNews.com

Благоевград. Почти сигурно в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград ще стартира обучение по китайски език. В Центъра за източни култури в София деканът на Филологическия факултет на ЮЗУ доц. д-р Антони Стоилов се срещна с ръководството на Института "Конфуций". Целта бе да се проучи възможността за изучаване на китайски език във висшето учебно заведение. От Института са декларирали, че могат да осигурят свои преподаватели и учебници по китайски език, написани на български. Необходимо условие за стартиране на обучението е 8 граждани, желаещи да посещават курс по китайски език, или минимум шестима студенти, които искат да го учат като избираема дисциплина.

На този етап от сътрудничеството изучаването на китайски език може да се осъществи или под формата на курс, или като избираема дисциплина, или и двете форми едновременно.

"Смятам, че изучаването на китайски език е първа стъпка университетът да получи перспектива за дълготрайно сътрудничество с Китай в областта на висшето образование и възможност в него да бъдат привлечени да се обучават китайски студенти. Да се осъществят контакти и сътрудничество с китайски университети, като на тази основа се осъществи обмен на студенти, преподаватели и научен опит", коментира доц. д-р Антони Стоилов. Обучението може да започне още през учебната 2014/2015 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай