Цветанов: Науката е приоритет №1 за силна икономика

Цветанов: Науката е приоритет №1 за силна икономика | StandartNews.com

Образованието и науката са приоритет и основен инструмент за развитие на българската икономика. Законодателните инициативи са важен фактор за установяването на връзката между образованието, местната власт и бизнеса. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на кръгла маса „Висшето образование и науката в България – качество и перспектива", организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България" и фондация „Ханс Зайдел".

Цветанов подчерта, че представителите на ГЕРБ в Комисията по образование и наука в парламента са активни и се стараят да има диалог. Той посочи, че 43-тото Народно събрание е приело образователна стратегия и законодателни промени.

„Убеден съм, че дебатът ще бъде продуктивен и ще получите обратна връзка за предприетото от законодателя", подчерта пред присъстващите зам.-председателят на ГЕРБ, цитиран от пресцентъра на партията.

Цветан Цветанов бе категоричен, че кметът на София Йорданка Фандъкова е човек, който е много близко до образованието – както като кмет, така и като професионалист. „Тя винаги е била за увеличаване на връзката между местната власт и образованието", обясни Цветанов. Той подчерта важността на работодателските организации за подобряване на качеството на образованието.

„Трябва да прекратим практиката на излизане на висшисти от университетите без реална реализация - приоритетно трябва да се развиват сектори в съответствие със знанията и уменията на младите хора и нуждите на бизнеса", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов изрази увереността си, че безработицата в страната ни ще намалява. "В сътрудничество с бизнеса ще подобряваме образователния модел. Трябва да се стремим към добрия пример на Европейския съюз - развита демокрация и икономика", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова бе категорична, че бъдещето на България е в развитието на образованието.

„София се утвърди като регионален и национален университетски център. За Столична община това е голяма възможност – работим активно с университетите и с Българската академия на науката. Отворихме нашите университети за науката и за иновациите. Това е огромна възможност на нашия град", обясни Фандъкова.

Тя посочи, че за Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР) голяма заслуга има първият кабинет на Бойко Борисов. „Бюджетът на програмата възлиза на 1.37 млрд.лв. – от европейско и национално финансиране. Да се възползваме правилно от този голям финансов ресурс е голямо предизвикателство – трябва да се инвестира в създаване на центрове, които да предизвикат интелигентен растеж", каза Йорданка Фандъкова.

Според кмета на София връзката между образованието и бизнеса е устойчива, когато минава през партньорство с държавата и общините.

„В София имаме конкретни разработени проекти, това е работещият модел. Столичният общински съвет прие стратегията за интелигентна специализация на София – в сферата на иновациите и научните изследвания. Всички сериозни изследвания възлагаме на университетите и на институтите на БАН. Така развиваме столицата като интелигентен град. Създадохме и добри модели на партньорство за стажове и подготовка на кадри", посочи Фандъкова.

Тя обясни, че личната й амбиция е Столична община да бъде отворена за иновации, за което са нужни млади хора и опитни професионалисти. „Милена Дамянова работи неуморно да се създава благоприятна среда за култура, образование и иновации", подчерта Йорданка Фандъкова.

„ГЕРБ винаги следва пътя на дискусията с всички засегнати страни, затова правим тази важна дискусия сега. Това не е нито последната, нито първата кръгла маса, с която целим да намерим най-добрите решения. Държавите в ЕС вече говорят за стратегии за развитие на образованието до 2035 година. Трябва да намерим работещи решения за бизнеса, за академичната общност и за младите хора, които искаме да задържим в България", заяви председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова.

Председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България проф. д-р. Любен Тотев заяви, че трябва да бъдат направени необходимите реформи. „Трябва да намерим най-верния път. Хубаво е, че българските висши заведения са в добро партньорство със Столична община. Вървейки заедно, ще постигнем повече", посочи д-р Тотев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай