Трима абитуриенти със стипендия „Кърджали”

Трима абитуриенти със стипендия  „Кърджали”  | StandartNews.com

Стипендия „Кърджали" получиха трима абитуриенти. Тя се дава на изявени зрелостници за девета година. Нейни носители през 2015 г. станаха Иван Герганов, възпитаник на СОУ"П.Р.Славейков", Николай Илиев от СОУ"Отец Паисий", Антония Панайотова от ГПЧЕ "Христо Ботев. И тримата имат множество отличия и завоювани първи места в областни, национални и международни състезания и олимпиади. 12-класниците бяха поздравени от кмета Хасан Азис, който лично връчи статуетките на младите хора. И тримата са приети за студенти, преди да завършат 12 клас. Николай Илиев в ПУ„Паисий Хилендарски", Антония Панайотова е лауреат на Националната олимпиада по английски език и поради тази причина е приета без конкурсен изпит за студентка във висшите училища в България със специалностите, чийто конкурсен изпит е английският език, а Иван Герганов ще има възможността да избира, защото вече е приет без конкурс в два български университета и в два британски. Стипендия „Кърджали" е в размер на 12 месечни минимални заплати или около 2000 хил. евро.

С тазгодишни носители семейството на стипендиандите в Кърджали вече наброява 20 души.

Празникът на буквите в Кърджали започна с шествие на представителни блокове от всички учебни заведения. Колона от учители и ученици, предвождана от Гвардейския отряд, мажоретен състав и градския духов оркестър, премина по централния бул.„България" под аплодисментите на стотици кърджалийци.

В тържественото си слово по случай 24 май кметът на Кърджали Хасан Азис подчерта, че днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, които са не само небесни покровители на Стария континент, но и съавтори на идеята за обединена Европа. По случай празника бяха отличени много ученици, учители и творци за особен принос в развитието на образованието и културата в общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай