Точкова система ще замени шестобалната в училищата

Точкова система ще замени шестобалната в училищата | StandartNews.com

Всички се надяваме в началото на годината вдигането на учителските заплати да стане факт. Процедурата по разговор за бюджета започва на 1 септември, така че настояванията ни ще бъдат огромни. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Редица реформи предстоят да бъдат направени в орбазователната сфера, една от тях е точковата система на оценяване, която Министерството на образованието въвежда вместо шестобалната.

"Всъщност това е една от новостите, които съвсем скоро ще бъдат официално представени заедно с един от стандартите за оценяването. Новостта тук е, че няма да се налага след това прехвърляне на точковата система към шестобалната система, защото всяко едно превръщане на точките в оценки води до определен дефицит в оценяването на учениците", поясни Стаматов

"Може би трябва да помислим, че трябва да има предварително зададени точни критерии на оценяването, за да бъде то добро и да бъде достатъчно коректно към учениците", посочи от своя страна Цецка Петрова, преподавател по български език и литература в столичното 119 СОУ.

"Досега системата е имаше дефицити точно в това отношение - създаване на системи за оценяване след изпити, създаване на удобни схеми на оценяване, и ако искаме да бъдем продуктивни, не трябва просто да сменяме оценките с точки, а трябва да заложим на нов принцип на оценяване с предварително обявен критерий и една коректност пред учениците", подчерта тя.

А междувременно горещата линия за въпроси относно прилагането на новия закон за предучилищно и училищно образование - 0878 15 65 43, вече работи, напомни Диян Стаматов: "От няколко дни горещият телефон, за който споменахме на учителския събор, вече е факт, той функционира и на него постоянно се обаждат колеги от страната. Бройката на ден е повече от 50", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай