Тийнейджъри избират професия с психопрофил

Компютър казва какво да учим

Тийнейджъри избират професия с психопрофил | StandartNews.com

София. Кандидатстването след седми клас обикновено става повод за доста терзания - какво училище да избере детето? Ако успехът му е висок и иска да продължи в университет, естествено, целта са школата от Топ 20. Ако обаче оценките му са по-ниски, семейството започва безкрайно лутане в морето от гимназии - коя е най-подходяща? Дали наистина, когато я завърши, детето ще си намери работа по специалността? И по-важното - ще може ли да я върши с желание и любов, или трудът за него ще се превърне в безкрайно изпитание? Отскоро в столицата вече работи Център за кариерно ориентиране, който дава възможност на децата не просто да изберат училище, а и да си направят профил, с помощта на който да определят за каква работа ги бива.

---

"Обикновено хората познават само около 20 на сто от училищата в София. И пишат в списъка си от желания предимно тях", разказва Клара Милошева, шеф на Центъра за кариерно ориентиране. "А ние можем да им предложим не по-лоши училища със страхотни специалности", допълва тя. Професионална гимназия в "Надежда" например дава възможност да станеш производител на лекарства или козметика. На пръв поглед - прекрасна възможност за работа. В действителност обаче малцина я избират и училището всяка година се бори за прием.

Кариерният център се намира в сградата на Професионалната гимназия по облекло и дава консултации не само за избор на гимназия, но и на университет. От юни в него ще бъдат инсталирани три компютъра, на два от които ще има пълно инфо за гимназиите и университетите у нас. На третия детето може самичко или заедно с родител да попълни психологически тест, който ще очертае кариерния му профил - за какво го бива, кое ще му бъде скучно. След това консултантите могат да го насочат към най-подходящите училища.

В момента специалистите от кариерния център посещават школата и се опитват да дадат на място информация на децата за видовете професии, както и да облекчат избора им. "Опитваме се и да ги свалим от звездните им представи за някои дейности. Много от учениците например заявяват, че искат да станат милионери и предприемачи. Естествено, без да имат представа как", смее се тя. Традиционно в елитните училища изборът на учениците се върти около право, психология, международни отношения. В школата с ниски резултати обаче хлапетата масово искат да станат шофьори и фризьорки

Звездният вариант гласи: фолкпевици и рапъри

Всъщност задачата на специалистите от центъра е да дадат представа на детето, че има алтернативи. И да го поканят да дойде лично или с мама и татко - в разговор на място с тестове може да бъде определено какво е най-подходящото за него, вместо сляпо да следва модата и избора на връстниците. "В малките класове запознаваме децата с професиите под формата на приказки. Пътят на хляба например го проследяваме чрез историята за житената питка и глупавия вълк", разказва Милошева. В трети-четвърти клас, децата се делят на отбори, които трябва да оформят "семейството" на професиите, като по този начин показват колко от тях са им познати. При по-големите ученици подходът вече е друг - те трябва да определят какъв тип личности са и на базата на това да решат какви професии им подхождат. "Децата най-трудно могат да си дадат самооценка, затова подхождаме игрово. Питам например кой обича да е лидер - всички масово вдигат ръка. Когато обаче задам въпроса колко от тях могат да поемат отговорност за другите, ръцете масово падат", обяснява Милошева. Учениците трябва да се идентифицират с шестте типа личности според класификацията на психолога Джон Холанд. Предлага им се да го направят през призмата на това как и с какви играчки обичат да си играят. Ако например още от ранно детство куклите и мечетата на хлапето са в идеален ред, това е конвенционален тип личност - може би бъдещ банкер. Реалистичният тип предпочита игра навън - може би от него ще стане археолог или полицай? Ако детето командва куклите от малко, вероятно в него дреме бъдещ лидер. Особено ако в останалото време обича да определя правилата на играта. Типът изследовател обича да отива отвъд видимото - ако като малко детето е обичало да разглобява играчките, за да види какво има вътре, трябва да избере професия, който поддържа живо любопитството към света. "Когато разясним на децата тези неща, обикновено пробуждаме интереса им - мнозина питат къде се намираме, колко струва консултацията. Важно е да знаят, че това е безплатно, защото

други центрове вземат пари за същото нещо

пояснява Милошева.

С най-големите, които вече завършват, директно се разиграват интервюта за работа. Абитуриентите се делят на комисия и кандидати, като всеки влиза и в двете роли. Най-трудно за "кандидатите за работа" е да представят себе си - обикновено блокират на въпроса "С какво сте по-добър от останалите?" Говори се много и за дрескода, и за маниерите по време на интервюто. От догодина центърът вече ще може и да насочва децата към конкретни професии. "Бюрата по труда ще ни предоставят специалностите, за които не се изисква трудов стаж", казва Милошева. Така някои ученици могат да си намерят първата работа още по време на кариерната консултация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай