Такева: Увеличението на учителите влиза в сила от 1 септември

Такева: Увеличението на учителите влиза в сила от 1 септември | StandartNews.com

София. "Увеличението за младите учители е разписано на 28 юни и ще влезе в сила от 1 септември. Тогава трябва да започне начисляване на новите начални работни заплати по длъжностна степен на учителите – младши учител, учител, старши учител, старши възпитател, главен учител, главен възпитател, помощник-директор и директор". Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от „Фокус".

Промяната в заплатите на учителите няма да бъде достатъчен стимул, за да се премахне недостигът на учители, защото то е много минимално и недостатъчно, обясни Такева. И изтъкна, че образователната ни система е най-недофинансираната и освен това трябва да плати 19 милиона лева на Националната здравноосигурителна каза, което е некоректно, каза синдикалистът.

"Министерството на здравеопазването при 4,3 % от БВП дава 18 млн. лева, ние при 2.9 % от БВП за средното образование даваме 19 млн. лева. Няма абсолютно никакъв морал при определянето и събирането на тези средства от ведомството и от организациитe, така че протестираме срещу даването на тези пари, защото образованието не е по-маловажна сфера от здравеопазването", допълни Такева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай