С 900 000 евро: Откриват училище за бедни талантливи деца

С 900 000 евро: Откриват училище за бедни талантливи деца | StandartNews.com

Бедността вече няма да е пречка пред таланта, след като във великотърновското село Русаля отваря врати първото у нас и на Балканите "Училище по изкуства и занаяти за деца от бедни семейства". 934 хиляди евро са били необходими за изграждането на комплекса, в който вече са приети 30 деца с уникални таланти. Финансирането идва от датската фондация "Велукс", а идеята за реализацията му е на театралната фондация "Бис Бард". Първите таланти ще започнат заниманията си около 20 септември, каза Анимари Димитрова от театрална фондация "Бис Бард".

Те са разпределени по равно в предучилищна група и първи клас. Децата ще учат по общообразователната програма. Училището вече имаме лиценз, регистрирано е в МОН и ще е под контрола и на Регионалния инспекторат. С децата ще се занимават и експерти в различните изкуства.

Фондацията ще поема изцяло разходите за обучението и издръжката на бедните деца. Училището по изкуства и занаяти ще се казва "Димитър Екимов" и в него ще има занимания по танци, музика, театър, изобразително и приложно изкуство.

Екип от фондацията обикаля Северна България, за да издирва ученици. Децата трябва да отговарят на две условия - да са от бедни семейства, но не и от социални домове и да имат талант и потенциал за развитие в някое изкуство. Родителите дават съгласие децата им да учат и да живеят в елитното училище. Те ще могат да ги виждат по всяко едно време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай