12:35 ч.

10.09.18

2 мин.

0

0

0

Родители предлагат мерки срещу липсата на места в детските градини и ясли

от редактор |

Родители предлагат мерки срещу липсата на места в детските градини и ясли

Родители внасят предложения в Столичната община срещу недостига на свободни места в столичните детски градини, ясли и училища.


Васил Николов, който е част от Инициативния комитет за качествено образование, посочи, че в момента за детска градина чакат 2 хил. деца, а за ясла над 5 хиляди.


По думите му общината твърди, че се строят градини, но се строи за две групи в Красно село, а там има 700 чакащи. „Строи се, но неадекватно спрямо колко хора чакат децата им да влязат в тези образователни институции", коментира Николов.


Предлага се още родителите да бъдат обезщетявани с ваучер, когато детето им не бъде прието в държавна градина или ясла.


Николов допълни, че не е вярно, че са се осигурили 16 хил. нови места за деца - били са препълнени групите с по над 40 деца.


Протестът настоява за уволнението на директора на Дирекция „Образование" Мария Минчева и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията". Предлагат още системата за прием да се автоматизира и така да се изключи възможността за грешки и манипулации.


Недостиг на места има само в яслената възраст – 1 до 3 години. Това коментира д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столичната община. Той отрече изнесената информация за над 2 хил. чакащи деца да е истина. „Казаните факти не са истински, чакащите в градинска възраст чакат за преместване, не за прием. Спекулира се с числата", коментира той и добави, че скоро ще започне строителството на още 5 детски заведения.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент