Пловдив подготвя артмениджъри

Пловдив подготвя артмениджъри | StandartNews.com

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" създаде нова специалност, която да подготвя професионални мениджъри в културната сфера. Обучението е в магистърска степен и трае четири семестъра. Младите хора, които я завършат, могат да работят като мениджъри на различни културни институции, промоутъри на артисти, експерти в областта на културната политика, специалисти в областта на набирането на средства за различни културни прояви и други.

Магистърската програма е разработена за бакалаври от всички специалности. Тя има за задача да даде теоретични и практически познания за управлението на културата и културните политики, за творческите индустрии и включването им в икономическия сектор. Важна особеност на програмата е и обучението по прилагане на нови подходи в културния сектор, насочени към участието на гражданите.

Магистърската програма предлага и обучение по чужд език, като акцентът се поставя върху специализираната. За кандидатстване се изисква диплома за завършена бакалавърска степен с успех не по-малко от добър. Част от лекциите ще бъдат преподавани на английски език, затова той трябва да се владее на много добро ниво. По програма Еразъм+ и със съдействието на чужди културни институти се осигуряват стажове в чужбина, затова знанието на френски, немски и испански език е предимство.

Сред темите, които бъдещите артмениджъри изучават, e например как се създава бранд в културата, реклама и връзки с обществеността, работа с публики, разработване на музейни програми за деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай