Педагогическият факултет на СУ става Факултет по науки за образованието и изкуствата

Снимка: БГНЕС архив

Педагогическият факултет на СУ става Факултет по науки за образованието и изкуствата  | StandartNews.com

Правителството прие постановление, с което Факултетът по начална и предучилищна педагогика в структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски" се преобразува във Факултет по науки за образованието и изкуствата реши правителството. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Предложението е на основание положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект за преобразуване на факултета, а мотивът е, че настоящото название на факултета не отразява професионалната квалификация на кадрите, получили образование по различните специалности.

Акцентът върху началната и предучилищната педагогика създава неточната представа, че във факултета се обучават изключително бъдещи учители за нуждите на предучилищното и началното училищно образование.

Факултетът за подготовка на детски и начални учители, преименуван през 1988 г. във Факултет по начална и предучилищна педагогика, е създаден през 1983 г. в структурата на Софийския университет. В него първоначално се провежда обучение само по три специалности - „Предучилищна педагогика", „Начална педагогика" и „Дефектология". През годините диапазонът на провежданото обучение се разширява, разкриват се нови специалности в отговор на динамично променящите се изисквания пред образователната система и наложените от пазара на труда условия. Структурата на факултета включва шест катедри, в които се обучават студенти по четири професионални направления - „Педагогика", „Педагогика на обучението по...", „Изобразително изкуство" и „Музикално и танцово изкуство" - в 12 бакалавърски специалности, 42 магистърски и 17 докторски програми.

Предвижда се в преобразуваното звено да продължи обучението по вече откритите специалности от акредитираните професионални направления, включително и по новите професионални направления „Изобразително изкуство" и „Музикално и танцово изкуство", получили програмна акредитация през декември 2017 г., които заемат важно място в структурата на факултета.

Преобразуването на основното звено е обусловено и от необходимостта спецификата на провежданото обучение и разнообразието на професионални квалификации, с които се дипломират възпитаниците на факултета, да бъде адекватно отразена в названието на звеното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай