Папата към джихадистите: Не се оправдавайте с Господ!

Папата към джихадистите: Не се оправдавайте с Господ! | StandartNews.com

Франциск похвали разбирателството между християни и мюсюлмани в Албания

Папа Франциск заклейми религиозното насилие и призова екстремистите да не се оправдават с Господ за терористичните актове. Това стана по време на визитата на Светия отец в Албания вчера - първото му европейско посещение извън Италия.

Визитата на папата премина под засилени мерки за сигурност, след като се появиха слухове, че екстремисти от групировката "Ислямска държава" може да готвят покушение срещу него. Въпреки че те не бяха потвърдени, охраната бе далеч по-интензивна от обичайно. Папата премина с автомобил с открит покрив по главния булевард в Тирана, но не спря нито веднъж, за да се поздрави с вярващите. Процесията бе строго охранявана от дебел кордон въоръжени полицаи. Бодигардовете на Франциск пък го следваха навсякъде.

След преминаването по улиците папата отслужи литургия пред хиляди поклонници, след което се срещна с президента Буяр Нишани и членове на правителството. Той похвали разбирателството между религиозните общности в страната, в която по времето на социализма религиите бяха забранени от диктатора Енвер Ходжа.

Това е особено важно в тези времена, в които автентичният религиозен дух се извращава от екстремистки групи и когато религиозните различия се изопачават и се превръщат в инструменти, каза папата. "Никой не трябва да се смята за "оръжие" на Господ, докато планира и извършва актове на насилие", заяви Франциск. Смята се, че забележката е била отправена към групировката "Ислямска държава", която тормози населението в Ирак и Сирия от юни насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай