Нови учебни планове в професионалните гимназии от 15 септември

Бизнесът също участва в изработването на програмите

Нови учебни планове в професионалните гимназии от 15 септември | StandartNews.com

От 15 септември т.г. ученицитe в над 400 професионални гимназии и паралелки в средни и обединени училища, ще се обучават по нови учебни планове, обявиха от МОН. Те ще бъдат изготвени с активното участие на бизнеса, социалните партньори, директорите и учителите. Целта е съдържанието им да отговаря на изискванията на пазара на труда.

Министерство на образованието разработи 92 варианта на учебни програми за начално и продължаващо професионално образование и обучение за придобиване на степен на професионална квалификация за ученици и хора над 16-годишна възраст. Рамковите програми, които са качени на сайта на МОН, и стандартите за придобиване на квалификация по професия са основа за разработването на типовите учебни планове по професии, а след това и на училищните учебни планове.

Програмите дават възможност ученик, започнал обучение по една професия, в следващ етап да продължи обучението си по друга професия от същото професионално направление, която се търси повече на пазара на труда. Ако ученик е започнал своето обучение по професия „Машинен монтьор" например, след успешно завършен Х клас той може да придобие квалификация за заварчик, след XI клас – за основната си професия „Машинен монтьор", а след успешно завършен XII клас - за машинен техник. Ако пък ученик е започнал обучение за работник в транспорта, би могъл да се специализира в мехатроника, за да получи по-висока степен на квалификация.

Рамковите програми са за младежите, които постъпват в професионалните гимназии и паралелки в VIII клас през 2017, 2018, 2019 и 2020 година. Започналите професионалното си образование по-рано ще го довършат по досегашните учебни планове.
Рамковите програми определят възрастта и входящото образователно и квалификационно равнище на кандидатите, съдържанието и продължителността на професионалното образование и обучение. Те са разработени за дневна, вечерна, задочна и дуална система на обучение. В тях са посочени минималният брой часове за видовете професионална подготовка за целия период на обучение. Фиксирани са необходимите часове за обща, отраслова и специфична професионална подготовка - теория и практика на професията.

Учебните часове за разширена и допълнителна подготовка могат да се използват за усвояването на знания и умения за спецификата на всяка специалност от професията, както и за въвеждането на нови технологии, материали и съоръжения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай