11:15 ч.

20.08.18

2 мин.

0

4

0

Най-големият недостиг на учители щял да дойде след 10 години

от редактори |

Най-големият недостиг на учители щял да дойде след 10 години

Най-големият недостиг на учители ще дойде след около 10 години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за Нова телевизия. "В момента се попълват педагогическите състави на училищата. Учителите, които са на пазара на труда, пък се регистрират в информационната система. Имаме недостиг на учители по определени дисциплини, като повечето са в по-малки и отдалечени населени места", коментира Вълчев.


На въпрос защо има 650 търсещи се учители само в София, той отговори: „Защото има голям брой учители, които се пенсионират. В системата на училищното образование работят 90 хил. души, само в София са близо 1/6 – т.е. около 15 хил. Така че тази бройка е нормална. През последните 3-4 години имаме много висок брой на пенсионираните учители – над 6 хил., въпреки това успяваме да обезпечим системата". "Най-големият недостиг може би ще дойде след около 10 години, затова са и мерките за увеличаване на заплатите, за увеличаване на мотивацията повече хора да се включат. Учителската професия не е привлекателна за младия човек, те търсят професии, които дават по-бързо възможности", коментира още министърът.


„Учителската професия не е привлекателна за един млад човек. Младите хора търсят професии, които по-бързо дават възможности", заяви министър Вълчев. Той бе категоричен, че навсякъде в страната учебната година ще започне нормално, въпреки трудностите към момента. „Някъде се ангажират пенсионери, другаде учители от близки дисциплини", поясни Красимир Вълчев.


Относно информацията, че децата са подложени на тормоз заради оценките, министър Вълчев коментира: „Оценяването е една от най-важните части от образователния процес, без оценки не можем да минем. Но пък не са най-важните. Един ученик трябва да придобие знания и компетентности, които са му необходими за живота, за пазара на труда".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Томислав Т · 11:50 · 21.08.2018
Аз се гордея че имам полов живот и излизам с момичета неприлични и невъзоитани по новому, и са ми смешни и се подихравам на Жорко и Радостин че йе смеят да си хванат гадже и да шибат и подобни като тях по влаклве и рейсове ги гледам и им се смея
Потребител · 05:48 · 21.08.2018
Сменете образователната система,бе тъпанари.
Наманя · 16:31 · 20.08.2018
Не, просто до 10 години читавите ще са напуснали тоалетната на Европа и ще останат само мангалите. Те да си излъчват учители
гая · 11:31 · 20.08.2018
С други думи, образователната ни система ще продължава да бълва негодници...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент