Наши вузове влизат в Балканска асоциация

Наши вузове влизат в Балканска асоциация | StandartNews.com

Стара Загора. Десетина български университета са сред учредителите на Балканска асоциация на висшите училища.

„Тя бе учредена миналата седмица в Одрин и в нея бяха представени всички балакански страни без изключения", съобщи проф. Иван Станков, ректор на Тракийския университет.

Старозагорският ВУЗ не само е сред учредителите на новото обединение в сферата на висшето образование на Балканите, но и сред инициаторите за създаването.

„В началото идеята бе за асоциация между трите Тракийски университета – в България, Гърция и Турция, но впоследствие ние решихме да разширим проекта", посочи проф. Станков.

На първата работна среща в Одрин са били утвърдени устав и правилник на Балканската асоциация и избран председател – ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. Юмер Юрук.

"Бе решено следващото председателство да бъде на България и аз предложих да го оглави ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски" проф. Иван Илчев", добави проф. Станков.

Освен представители на родната Алма Матер сред учредителите са били още и Аграрният унирверситет, Университетът по хранителни технологиии и Музикалната академия в Пловдив, Великотърновският, Югозападният и Русенският университет, както и още няколко висши български училища.

Сътрудничество в иновацитите и научните постижения, включително и реализацията на общи проекти, и обмен на преподаватели и студенти са основните акценти в бъдещата работа на Балканската асоциация на университетите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай