07:55 ч.

13.09.17

2 мин.

0

0

0

Наплив от желаещи да учат за инженери в чужбина

от Антония КЮМЮРДЖИЕВА |

Наплив от желаещи да учат за инженери в чужбина

Англия и Германия най-предпочитани от студентите ни


Всеки трети кандидат-студент за европейски университет избира инженерна специалност. Това показва проучване на консултантска къща за образование зад граница "Дарби". Икономическите специалности са безспорен лидер по брой на желаещи да се обучават в тази сфера (над 35%). Но интензивното развитие на технологичния сектор и недостигът на адекватно подготвени специалисти отново насочва вниманието към инженерните дисциплини (32% кандидати). Без изненади са и следващите позиции в класицията за най-предпочитаните специалности – право, архитектура, масови комуникации и психология, следвани от медицина и дизайн със стабилен потенциал от по 15% кандидати за всяка от специалностите.


Традиционно най-силен е интересът на обучение на българските младежи в Англия, Германия и Холандия. Според статистиката, в университетите на Острова от 2011 г. насам заминават по около 1650-1800 българи. Общият им брой за учебната 2015-2016 г. е бил 6195, което ни отрежда 9 място сред държавите от ЕС по численост на студентската общност. Първите три позиции се заемат от Германия, Франция и Италия със средно 12000-13000 студенти, а след нас остава Полша. Последните официални данни за 2015-16 година сочат, че в британските университети към този момент са се обучавали 127 440 студента от страни в ЕС (1/3 от общия брой чуждестранни студенти в Обединеното кралство).


След Брекзит британските университети ще останат „гостоприемни" към европейските студенти. Още през април 2017 година британското правителство прие декларация, с която гарантира финансовите, трудовите и миграционните права на студентите, стартиращи обучението си през септември 2018-а, до завършването. Това означава, че европейските студенти, в това число и българските, ще пътуват свободно, ще имат право на полагане на студентски труд и ще могат да получават студентски заеми и субсидии за покриване на разходите по обучението си.


Германия е утвърден фаворит в предпочитанията за обучение в чужбина, показва статистиката. Според данните за последните пет години, средно по 1500 българчета се записват в немски университети.
Най-много са избрали икономически специалности, следвани от социални и правни науки, твърдят от консултантска къща "Дарби"


Страната на лалетата също е привлекателна за зрелостниците ни. Според последните данни от 2016-2017 г., българските студенти в Холандия са близо 3000, като нарастват с около 200-300 човека и с около 450 първокурсници за последната година, записани в държавно акредитиран университети и програми. България е в топ 10 на страните с най-много студенти в Холандия. Номер 1 са германците, следвани от Китай, Италия, Белгия, Великобритания, Гърция и България. Най-популярните специалности са бизнес и икономика, следвани от инженерни науки – най-вече компютърни, психология, изкуства и култури.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент