Над 53 000 ученици са на матури

Над 53 000 ученици са на матури | StandartNews.com

На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор днес се явяват 53 340 младежи. Най-много от тях са избрали матурата по биология - 14 053 зрелостници.

За първи път английският език измества география и икономика. Той е предпочетен от 11 616 дванадесетокласници, а географията и икономиката – от 8677. На изпит по математика ще се явят 2868. Общо 7601 младежи са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит.

Матурата, която започна в 8.00 часа, ще с проведе на модули. Зрелостниците нямат право да влизат в изпитните зали с мобилни телефони и други устройства. Те са длъжни да носят личните си документи и да са в съответната зала 15 минути преди началния час. Всеки от тях ще заема предварително определено място.

Модулите на изпитите по английски език и география и икономика модулите са три - първият продължава 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути. Матурите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще се проведат само в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути.

След като изтече определеното време за даден модул, съответният лист с отговори или свитък за свободни отговори ще бъде затворен в плик и зрелостникът няма да има възможност да се връща и да работи отново върху него.

Излизането от залата ще бъде разрешено след приключване на работата върху отделния модул, ако той е с продължителност до 90 минути. В случаите, когато модулът е с продължителност 120 или 150 минути, учениците ще могат да излизат след първите 90 минути. В случай че зрелостник напусне сградата, не се допуска да се върне обратно в нея до края на изпитния ден.

Матурата ще се проведе в 604 училища в 4147 зали. Във всички от тях ще има камери. Определени около 13 000 квестори - те ще бъдат по двама в изпитна зала, а освен това ще има и двама в коридорите, както и на входа на училището. Родители също могат да присъстват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай