МОН нареди седмични проверки за въшки в училища и забавачки

МОН нареди седмични проверки за въшки в училища и забавачки | StandartNews.com

София. Медицинските специалисти в училищата и детските градини ще проверяват профилактично за въшки всяка седмица. Това съобщиха от пресцентъра на МОН и уточниха, че новата им наредба е заради постъпили предписания от регионалните инспекторати по образованието в страната (РИО) и регионалните здравни инспекции (РЗИ).

В няколко училища в страната има наличие на въшки сред учениците от началото на учебната година до момента.

Съгласно чл. 36, т. 2 от Закона за народната просвета общините осигуряват и контролират здравното обслужване и сигурността на детските градини и училищата, на децата и учениците, като разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ. Организацията и дейността на здравните кабинети в детските заведения и училищата в Република България е регламентирана в Наредба №3 от 27 април 2000 г. за здравните кабинети, припомнят от МОН и уточняват, че в кабинетите се осъществяват дейности по профилактика на здравето на децата и учениците, както и медицинско обслужване на спешните състояния до пристигането на екип на центъра за спешна медицинска помощ.

От МОН обясняват още, че един медицински специалист може да работи в повече от едно училище, защото максималният брой ученици, които може да обслужва, е 800, а някои разполагат с по-малко на брой.

Минималният брой деца в детско заведение, обслужвани от един медицински специалист, е 60. Когато в две или повече детски заведения, намиращи се на територията на една община, се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение, посочват още от МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай