14:40 ч.

16.10.17

2 мин.

0

0

0
МОН дава 8 млн. за психолози

Министерството на образованието ще отпусне целево около 8 милиона лева за назначаване на психолози в училищата. Това съобщи министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ. Парите ще бъдат осигурени в бюджета за следващата година. В момента психолозите се назначават със средства от делегираните бюджети на училищата.


Около 1100 са психолозите и педагогическите съветници, назначени предимно в училищата с над 400 - 500 ученици. Нашето намерение е постепенно да ги увеличаваме, като ще предоставим допълнително средства на училищата. За следващата година сме предвидили такива допълнителни средства и се надявам да бъдат назначени поне още 500 психолози и педагогически съветници. За тази цел са предвидени между 7 и 8 милиона лева от началото на 2018 г., каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.


Той отбеляза, че училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но "за сметка" на делегираните си бюджети. "Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат такава възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но в дадено населено място, където са повече, може да споделят един психолог или педагогически съветник", коментира министър Вълчев. Той изрази увереност, че догодина вероятно всички училища с над 400 ученици ще имат поне един психолог или педагогически съветник. Образователният министър отбеляза, че има много училища - най-големите, които и сега имат по двама, трима или повече от тези специалисти.


Министър Вълчев участва в конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения". Пред журналисти той даде примери за добро взаимодействие между родителите и учителите - съвместно обсъждане на важни теми, политики на "отворени врати", подписване на споразумения между родителите и училищата, "на кафе" с училищните директори или учители. Тези добри примери в общуването, които ги има вече в български училища, ще бъдат обобщени в "наръчник за добри практики", обеща образователният министър.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент