16:00 ч.

12.09.17

2 мин.

0

1

0

Минстър Вълчев: За пръв път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната

от редактор |

Минстър Вълчев: За пръв път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната

Ще привличат повече деца към математика и инженерните науки


Обезпечеността на системата с учителски кадри в средносрочен и дългосрочен аспект е една тревога на Министерство на образованието и на държавата в лицето на цялото правителство, обяви министър Красимир Вълчев, цитиран от "Фокус". Той допълни, че в нито едно правителство до сега не е имало колкова категоричен бюджетен ангажимент за увеличение на учителските заплати. 


И това е свързано точно с тази наша цел - да мотивираме повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Може би част от хората, които са завършили педагогическо образование, но са избрали да се реализират другаде, не в образователните институции, ще се включат в системата на образование, което също е един резерв, каза министър Вълчев.


Според него е реално да бъде изпълнен ангажиментът за двойно увеличение на възнагражденията за четири годишен период и през 2021 г. средната учителска заплата да достигне 130% от средната за страната, за която се прогнозира, че също ще се увеличи съществено.


Това, което можем да кажем е, че с 15% увеличение, което правим сега от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната, допълни още министър Вълчев.


Той обаче е притеснен от друго - намаляват кадрите в определени дисциплини. Вълчев посочи за пример природо-математическите науки, където има малко студенти.


В Казанлък сме в Математическата гимназия, където се откри Национален център по природо-математически науки, което ни дава надежда, че моделът, който имаме за работа с учениците и успява да ги вдъхнови, ще бъде разпространен и върху други училища. Ще направим така, че с образователните институции да увеличим интереса на децата към природните и математическите науки. Нещо повече, което е ключово в дългосрочен план, не само за обезпечаване на системата с педагогически специалисти, но въобще за развитието на обществото и страната е обезпечаването на всички сектори, които изискват специалисти – инженери, технически специалисти. Всички професии на бъдещето ще изискват дигитални умения и в този смисъл - по-задълбочено обучение по математика и природни науки", каза още министър Вълчев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:43 · 12.09.2017
И понеже даскалите по математика внезапно ще изчезнат, бягайки пред вятъра, управляващите гледат математиката да изчезне от учебните планове. Но тогава вече идва интересното - цели отрасли на "народното" стопанство ще бъдат прихванати от чужди "инвеститори".
Справка: виж EVN, ЧЕЗ, ЕОН.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент