Математици избраха филолог за учител №1

Математици избраха филолог за учител №1 | StandartNews.com

Във Варна приключи пилотният проект на в. "Стандарт" и МОН

Елитната Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" вече си има свой любим учител. С последния школски звънец за учебната година беше излъчен победителят на специална церемония. Призът отиде при преподавателката по български език и литература Нели Филева под възторжените възгласи на всички възпитаници на гимназията. Тя получи грамота отличие от зам. главния редактор на вестник " Стандарт" Даниела Казанджиева. "Мисля, че важните неща ги казвам в час. Убедена съм, че всички мои колеги в МГ "Д-р Петър Берон" заслужават високия приз, защото е от учениците. Но съм благодарна, че съм първата, която го получава", каза развълнувана любимата учителка на Варна. 450 ученици от IX, X и XI клас участваха в анонимната анкета, като най-много от тях са гласували за Филева.

"Знаете, че в момента депутати и експерти пишат новия закон за училищното образование. Ползват наш и чужд опит, питат академици и професори. Но никой не се сеща да попита вас, учениците, какво очаквате от своите учители. Затова ние в "Стандарт" решихме да ви попитаме. Най-впечатляващото във Варна е, че математици избраха учител по литература, което показва не само добро преподаване, но и многостранното развитие на хората, които залагат на математика", каза зам. главният редактор на в. "Стандарт" Даниела Казанджиева.
Преди това вълнуващ поздравителен адрес към учители и ученици от името на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева прочете шефът на дирекция "Връзки с обществеността" в МОН Иван Такев. "Запазете стремежа си към знанието и любовта към вашите учители", гласи посланието към възпитаниците с пожелание за хубава ваканция.

Учениците излъчиха своите номинации за най-добър преподавател, а техните критерии ще бъдат водещи при изработването на новите стратегии на МОН за изискванията към учителите в XXI век.
Възпитаниците на МГ сами генерираха своите критерии и сред тях не бяха лесните шестици, подчерта директорът Павлин Петков. На тържествената церемония той изреди дълъг списък от отличия, награди на преподаватели и техните ученици за изминалата учебна година. Математическата гимназия е водеща във Варна с най-висок бал при приема на седмокласниците вече години наред.

Инициативата "Любим учител" е пилотен проект на в. "Стандарт" и Министерството на образованието и науката, чийто финал беше във Варна след градовете Видин, София и Благоевград. Кампанията ще продължи наесен, когато ученици от цялата страна ще могат да номинират своя любим млад учител. Преподавателят, събрал най-много гласове, ще получи стипендия за професионална квалификация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай