Коларова: В IV Помощно оставяли децата без педагогически надзор

Коларова: В IV Помощно оставяли децата без педагогически надзор | StandartNews.com

София. Децата в 4-то помощно училище са оставяни без педагогически надзор, е признала директорката. Това съобщи по бТВ служебният министър на образованието Румяна Коларова. Директорката Венета ал Шериф е дала обяснения, след като излезе докладът от проверката за нередности там.

Проверката бе инициирана по сигнала на родителите на 13-годишната Ана-Мария, която има аутизъм и поведението й показало признаци, че е преживяла сексуално насилие. Сформираната комисия, която трябва да реши дали да има наказания в училището, също ще се запознае с доклада.

„Нужно е да се вземат решения, които да са фундаментални. Не желая да има родители, които да са зависими от учителите и да не смеят да се оплачат", посочи Коларова по повод информация, че родители мълчат за лошо отношение, тъй като нямат алтернативи за образованието на децата със специални потребности.

Министърът отбеляза, че в страната има 48 училища, в които се работи с такива деца. Според нея нито едно училище не би могло да реагира при такава ситуация като с Ана-Мария. „Не казвам, че във всички тези учебни заведения се извършват нарушения, а че просто те не прилагат на практика предписанията за контрол и реакция, ако подобни инциденти се случат", уточни Коларова.

"Един от проблемите в българското образование в момента е, че то очевидно не гарантира и не генерира с достатъчна сигурност грамотността на децата и за това говорят различните стратегии за образование, които се готвят и които трябва да бъдат приети", каза още тя.

Образователният министър настоява новото правителство, в какъвто и състав да е то, да приеме разработваните от МОН стратегии за образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай