Когато мама е на гурбет, насреща е г-жа Александрова

Когато мама е на гурбет, насреща е г-жа Александрова | StandartNews.com

Любимата учителка на Монтана се върна да работи в школото, което е завършила

Умна, забавна и всеотдайна, казват възпитаниците за своята преподавателка по английски

Кои са преподавателите, които оставят незаличима диря в сърцата на своите ученици? Вече втора година "Стандарт" и Министерството на образованието и науката търсят заедно тези хора чрез кампанията "Любим учител". Тази година за своите любими преподаватели гласуваха деветокласниците от няколко училища - 31 СУЧЕМ и 134 СОУ в столицата, езиковата гимназия "Петър Богдан" в Монтана, гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" в Перник и природо-математическата гимназия "Сергей Корольов" в Благоевград.

В броя на в. "Стандарт" от 21 юни ви представихме любимите учители от столицата - преподавателите по литература Георги Велев и Калина Михова. Днес ще прочетете защо децата избраха Бисерка Александрова и Елизабет Алексиева.

В езиковата гимназия "Петър Богдан" в Монтана още говорят за събитие от началото на юни, когато бе обявена любимата учителка на деветокласниците. Те сами я избраха в сериозна анкета, направена според правилата на националната кампания "Любим учител" на МОН и вестник "Стандарт". Учителката - Бисерка Александрова, преподавател по английски език, получи грамота за признанието, връчена от заместник-министър Деян Стаматов и най-сърдечни поздрави от Даниела Казанджиева, заместник главен редактор на вестник "Стандарт".

Събрани в актовата зала на гимназията, учениците сътвориха емоционално и вълнуващо тържество. Те нарушиха дори протоколния ред, защото сами изведоха отпред любимата учителка и й дадоха думата преди гостите. Провокираха я с топли думи, каквито не се чуват често в училище и я просълзиха от щастие за признанието. "Тя е мой приятел", обяви първа Биляна. "Не просто любим учител, тя е моят любим човек". Говорейки за своята учителка, Биляна се разплака от вълнение. Градусът на емоциите повдигна и Иван с признанието, че Бисерка Александрова е учител и човек с голямо сърце. Николай бе по-прагматичен - учи ни не само на езика, но и да мислим критично, да отстояваме позициите си, каза той.
Всичко започна с анонимна анкета сред деветокласниците, в която се включиха 98 ученици. Най-много гласове получи Бисерка Александрова.

"Изборът не ме затруднява. Казвам веднага - това е г-жа Александрова", е написало едно от момичетата. "При нея часовете са ми интересни, дори забавни. Чувствам я като приятел, като майка... Не мога да се разделя с тази жена, за нея ние не сме само ученици, а най-добри приятели", пише друг съученик. С красив почерк момиче реди следните думи: "С нея усвояването на езика става някак си лесно, забавно, не се напрягаме. С нея мога да споделя всичко, което е извън училището. Такъв учител съм търсила с години". "Г-жа Александрова е много различна", пише друг участник в анкетата. "Тя ни кара да усвояваме езика, като прави часовете си интересни. Ние дори не усещаме как учим думи. Харесвам я, защото винаги е до нас. В трудни моменти - пак, което аз много ценя. Лъчезарна, усмихната, спокойна", описва я ученик от 9 "г", на който Александрова е класна.

"Хубаво е, че анкетата е анонимна, така учениците споделят мнението си без всякакво влияние", коментира директорката на гимназията Пенка Ненкова. Дали наистина, ако всеки ставаше и казваше пред публика какво мисли за учителите си, резултатът би бил същият? Може би, но сега е ясно, че написаното е лично, откровено и честно.

Бисерка Александрова е на 39 години. Завършила е Югозападния университет "Неофит Рилски" със специалност английска филология. Преди това е учила в същата гимназия - "Петър Богдан". Учителската професия е неин личен избор - никой в семейството и не я е практикувал. И след като се дипломира в ЮЗУ, се връща в родното училище, но вече от другата страна на катедрата. Преподава английски от 2001 година до сега.

"За мен класът не се състои от обща маса ученици, а от отделни личности", споделя гледната си точка Бисерка Александрова. "Монтана е малък град, познавам семействата на всичките си ученици, особено на тези от 9 "г", на които съм класна. И в зависимост от възпитанието им, статуса, положнието вкъщи се отнасям към всеки различно. Едно е да преподадаш урока си, друго е да се поинтересуваш ученикът срещу тебе какви проблеми има, какво го вълнува и тревожи. Разбирам грижите на всеки и се опитвам да му помогна", казва тя.

Минало е времето, когато учителят е влизал в час, преподавал е урока си и си е тръгвал. "Сега учениците имат нужда от общуване", продължава любимата учителка. Според нея днешните деца са коренно различни от тези преди 20 години. "Когато аз кандидатствах за гимназията, шестима се състезавахме за едно място. На тогавашните ми колеги е било по-лесно да преподават, защото са имали насреща си отличници. Днес в нашата иначе елитна гимназия се влиза и с тройка. Това означава, че учениците имат нужда от допълнителни занимания, от повече учене. А аз ги провокирам с нещата от живота. Когато ги засека по коридорите в междучасието с някаква проява, аз им казвам нещо на английски. Те не го разбират, но веднага питат какво означава. И запомнят думата. Провокирам ги и с други неща от живота - събития в Англия, която през последните дни е номер 1 във всички новини, от Америка, от нашумели филми. Така те неусетно усвояват повече знания, които не са поднесени сухо, а в някакъв забавен контекст".

Бисерка Александрова общува най-вече с деца, които растат с баба и дядо, тъй като родителите им са на гурбет в чужбина. Те са по-различни от другите, личи им липсата на родител, тъгуват понякога в часовете. На техния успех Александрова се радва повече. И те са успешни, твърди тя. Израстват по-оправни, придобиват по-рано нужните им социални умения.

Времето на социални неравенства прави различни и учениците. С това също любимата учителка се съобразява. Знае кои са затруднени, съветва ги как да се справят. Помага им. Една от ученичките й работи и се налагало да я освобождава от последния час, а след това да се занимава с нея отделно.

Заради всичко това тийнейджърите от езиковата гимназия казват: "Тя е най-добрият учител, просто - най-страхотният!" И добавят - тя е не просто любим учител, тя е любим човек!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай