И с 0 точки ще се влиза в гимназия

И с 0 точки ще се влиза в гимназия | StandartNews.com

Учениците ще влизат в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас дори с 0 точки от тестовете. Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той обясни, че по този начин базата за продължаване на образованието на ученика ще бъде от оценките от удостоверението за завършен седми клас. "Това означава, че неговият резултат ще бъде далеч по-нисък от тези ученици, които имат 100 точки", уточни Стаматов.

"Промяната, която залагаме в момента, е да няма ученик след седми клас, по новия закон, който да остане без училище", заяви зам.-министърът. Когато ученик има 0 точки, той не може да влезе в добро училище. Сега ще влезе, но не толкова напред в класацията, колкото са неговите съученици, разясни Стаматов. "Няма да има вече прием след осми клас и това е голямата разлика и тук много много важно е да се оцени, че липсата на такъв прием трябва да осигури проходимост на всички ученици след седми клас", допълни той.

От 2019 г. изпитите ще се преместят от май през юни. Промените в учебният план за първи и пети клас влизат още през тази учебна година, а други детайли в оценяването и организацията на средното образование - постепенно до 2020 г. Друга новост е спирането на петминутните междучасия. В момента такива има във всички големи софийски, пловдивски и варненски училища. Те се дават в часовете след третия час. От министерството са преценили, че те не са ползотворни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай