Хакнаха матурата, правят тест на сайта на МОН

Хакнаха матурата, правят тест на сайта на МОН | StandartNews.com

Просветният министър Меглена Кунева успокои, че дори и някой да се е сдобил с въпросите по този начин, не е имало вариант да успее да подскаже

Екип на Нова телевизия успя да пробие защитата на матурите и да се сдобие с всички изпитни варианти по 13 учебни предмета. Това стана минути след началото на втория зрелостен изпит върху предмет по избор, който се проведе вчера. Репортерите успели да влязат в сайта, на който се намира паролата, с което всички директори на училища отварят изпитните въпроси в осем часа сутринта.

Просветният министър Меглена Кунева успокои, че дори и някой да се е сдобил с въпросите по този начин, не е имало вариант да успее да подскаже на абитуриент отговорите, защото класните стаи са под видеонаблюдение и "входът" на информацията е защитен. Тя обаче обеща сайтът на МОН да бъде подложен на стрес-тест.

"Успяхме да блокираме влизането на информация до залите, в които се провеждаха зрелостните изпити", заяви министърът. Кунева посочи, че опазването на изпитните зали е резултат на анализи на пропуски от предишни години. По думите й няма как да се даде сто процента гаранция срещу хакерство, но може да се направи на сто процента възможното да се изолира мястото, където се полага изпит.

„В 8 часа, с подадена от МОН парола до 654 училища, се отварят изпитните въпроси. Раздават се в 4200 изпитни зали. От този момент тези въпроси са на разположение на всички. Оттам нататък ние не можем да опазим каквато и да е тайна", посочи министър Кунева.

Заместникът й Диян Стаматов допълни, че след като децата влязат в залите, достъп до въпросите имат 12 500 квестори, 1000 длъжностни лица, експерти от МОН. От 08,02 ч секретността пада, посочи той.

Наблюдението вътре в класните стаи е правилният подход за честните изпити, това е начинът да се хване кой преписва, допълни министър Кунева. Чрез камерите под видеоконтрол бяха поставени не само учениците, но и квесторите, както и движещите се по коридорите на училищата.

От МОН показаха кадри от видеонаблюдението, на които се вижда как датчиците засичат скритите мобилни телефони на зрелостници и квесторите ги изземат. Общо 33 опита за преписване са предотвратени вчера, като най-много са били в София-град. Заместник-министърът Диян Стаматов поясни, че има данни и за 18 учители, които на матурата в сряда са имали "проблемно" поведение.

 Той е подал сигнал към директорите и те ще бъдат санкционирани. Стаматов поясни също, че още наесен матурата ще бъде в нов формат, който да елиминира вариантите за преписване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай