Фандъкова: 24 май е нашият просветен Великден

Фандъкова: 24 май е нашият просветен Великден | StandartNews.com

„24 май е нашият просветен Великден. Празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство. Като общ, словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в официалното си обръщение пред Националната библиотека по повод празника.

„Зад всички допълнителни финансови средства за заплати, за курсове за квалификация, за модерни класни стаи и оборудване, зад всички нови учебни програми и съдържание стои една голяма цел – да възродим учителската професия като мисия. Да върнем онзи заряд, който българските учители винаги са имали – на лидери, които водят, показват посоки. Които откриват хоризонти пред нашите деца. Искрено вярвам, че най-истинската кауза, която може да обедини нашата обща енергия и стремеж, е образованието", каза Фандъкова.

„Голямата промяна започва в момента, в който вратата на класната стая се затвори и учителят застане срещу онези 30 изпитателни, любопитни или разсеяни детски погледи. И те заедно се превърнат в един клас, една общност", заяви още тя.

„Запомнете – смрартфоните не са по-умни от вас, нито могат повече от вас. Не им давайте да управляват живота ви. Модерният виртуален хейт не ни прави нито знаещи, нито истински критични. Думите, които имат силата да променят, са в общуването, което създава общност на съзидание, на споделяне и градеж. Честит празник", завърши кметът на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай