Езикова гимназия разцепи Областната комисия по заетост в Добрич

Езикова гимназия разцепи Областната комисия по заетост в Добрич | StandartNews.com

Добрич. Орязана паралелка на езиковата гимназия в Добрич с интензивно обучение по английски език през учебната 2011/2012 г. и искането на директора на училището за нейното възстановяване се превърна в "ябълка на раздора" и постави на косъм дори гласуването от Областната комисия на план-приема за новата учебна година в Добрич.

На редовното заседание на комисията, в която участват представители на общините, работодателските организации, синдикатите началникът на образователния инспекторат Любомир Тодоров представи проекта за план прием в училищата в областта за новата учебна година - 2015/2016. В предложението на РИО той подчерта, че са се придържали към баланса брой деца, завършващи 7 и 8 клас и изпълнението на миналогодишния прием. "Трайна тенденция е намаляването на деца в областта. Това е един от факторите, които сме взели предвид, както и нуждите на бизнеса и търсенето на пазара на труда като специалисти и квалификации", подчерта Тодоров.

Новото в тазгодишното предложение е утвърждаването на две защитени професии - "Електротехник и елобзавеждане в производството" в гимназията по механотехника и електротехника и професия "Техник, технолог в мебелното производство" в гимназията по строителство и архитектура" - заяви Тодоров при представянето на проекта. Според предложението на РИО се предлага само една нова паралелка отново в Професионалната гимназия по механотехника и електротехника - "Организация на интернет приложения" със специалност "интернет търговия".

Дебатът обаче настана, след като стана ясно, е директорът на езиковата гимназия иска да се възстанови "орязаната" преди няколко години паралелка с английски език. В предложението на РИО е заложен прием на 6 паралелки в профилираната гимназия по чуждоезиково обучение, като 2 са с първи език - английски, три - с немски, и 1 - с френски. Част от членовете на комисията застанаха в подкрепа на искането на директора, като се мотивираха, че ако преди няколко години приемът в гимназията е бил намален, заради намалял брой деца, то сега идват випуски, в които броят на децата е по-висок, заради увеличаването на раждаемостта. Председателят на ТПП Герман Германов подчерта, че анкета сред работодатели е показала, че знаенето на английски език е минимално изискване вече за наемане на работа, а не предимство.

Адвокат Силвия Кирякова - представител на индустриалния капитал настоя да не се ограничава правото на избор на децата. Против обаче бяха от синдикат "Подкрепа", като заявиха, че от езикова гимназия "произвеждат" кадри за чужбина или най-малкото за София, защото децата не се връщат в Добрич. Против бе и представител на бюрото по труда в Тервел, който поиска гимназията да докаже, че има нужната материална база, за да увеличи приема си с още една паралелка, като добави, че преди няколко години децата са учели в мазата на сградата. Против разкриването на паралелката бе и началникът на РИО, който каза, че ако бъде увеличен приемът в езиковата гимназия, то местата след завършен 7 клас за прием на ученици ще са 854, при завършващи 7 клас 701 деца. Спорът стигна до гласуване, според което над 50 на сто от членовете на Комисията са "за" увеличен прием. 14 души гласуваха предложения план-прием от РИО, като инспекторатът трябва да представи в МОН заедно с план-приема и предложението на комисията за връщане на английската паралелка. Последно думата има министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай