ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Колко тежи ученическата раница?

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Колко тежи ученическата раница? | StandartNews.com

Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас. От 15 септември в класните стаи на близо 600 общински училища в страната ще има шкафчета, в които учениците да оставят след часовете всичко необходимо.

Целта е по този начин значително да се разтоварят раниците на децата от I до VII клас. По препоръка на Здравното министерство ученическата раница не трябва да тежи повече от 15% от теглото на детето.

За купуването на шкафчетата държавата отделя близо 3 000 000 лв. Ще стигнат ли обаче за всички училища? Колко тежи ученическата раница и колко килограма над нормите всеки ден носят децата на гърба си? Може ли това да се окаже рисково за здравето им? Отговорите на тези въпроси потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".

Експертите предупреждават, че прекалено тежката раница може да доведе до изоставане в ръста, натоварване на гръбнака, изкривявания и деформации. Размерът на раницата трябва да се съобразява с височината на детето

Според преподавателите децата често претоварват раниците си с излишни неща. Те носят тефтери, книжки и помагала, които нямат отношение към учебния процес. Понякога забравят да подредят раницата за следващия ден, така носят и учебници от предишния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай