Броят децата на гурбетчиите

В Монтанско учениците се топят с 200 на срок, само 0,9% отпадат заради бедност

Броят децата на гурбетчиите | StandartNews.com

Основен проблем за много общини са не отпадащите поради бедност деца, а тези, които заминават с родителите си в чужбина. От намаляване на учениците и все по-трудно попълване на паралелките се оплакват учители и директори на училища в страната.

Преди 2 години 15 септември е бил първи учебен ден за 16 400 деца в Монтана. Учебната 2016/2017 обаче са завършили 13 350. Децата си тръгват по различни причини – най-много заминават с родителите си в чужбина, преместват се в други градове на страната със семействата си, женят се. Намаляват тези, които отпадат поради бедност или липса на мотивация за учене, каза за „Стандарт" директорът на регионалното управление по образованието Трайка Трайкова. Според собствено проучване, само 0,9 % от учениците в Монтанско отпадат от училище поради бедност.

В областта безработицата е два пъти над средната за страната, затова много от семействата намират работа в големите градове или в чужбина. С тях тръгват и децата. По 200 на учебен срок изчезват. Най-честата причина е заминаване в чужбина. Класните ръководители се интересуват дали в другата страна децата продължават училище. Отговорът е положителен за огромен брой от учениците. Когато се връщат, за да продължат у нас, те носят документи от съответните страни. Само децата, които заминават с родители за сезонна работа, не учат на новите места, твърди Трайка Трайкова. Според нея децата, които отпадат заради невъзможност на семействата да създадат условия за обучение или липсата на интерес към училището, намаляват. Такива деца имаме в Монтана, Лом, Берковица, но и в по-малките села. На 15 септемеври ще доведем всички деца на училище, но трудностите започват след това - да ги задържим през цялата година, обясни г-жа Трайкова.

Подобно е и положението в Кърджали. Между 100 и 200 деца заминават за чужбина при родителите си, които работят там, сочи справка на РУО в града. Иначе през учебната 2016-2017 година 70 деца са отпаднали от училище, или 0,5 на сто от общия брой ученици /14 468/. От тях 55 поради натрупани отсъствия, 13 заради социални и семейни причини, 2 за слаб успех. Посочените цифри не се различават значително от картината през предишни учебни години.

Според официалната статистика в последните 10 години около 4000 деца в училищна възраст от Старозагорска област са били извън образователната система. Около 3000 от тях са от града. Според експертите обаче, дори тези стряскящи цифри, които биха напълнили 4 големи училища, не дават реална картина на ситуацията. Известно е, че немалка част от българските деца са с родителите си в чужбина, но се водят на постоянен адрес в България. Миграцията на ромското население из страната пък е друг проблем, който замъглява допълнително картината. Не е тайна и друга порочна практика - в много училища крият отсъстващите постоянно ученици, за да докарат норматива и да не си загубят работата.

"Отряди за бързо реагиране" обикалят по домовете

„Отряди за бързо реагиране" наричат в Старозагорско екипите, които ще търсят по райони децата с цел да ги върнат в училище.

В тях участват директори на училища, представители на регионалните управления "Образование", на социалното министерство и МВР, а в малките селища - и кметовете. На територията на цялата страна екипите са 1103 групи с общо 11 632 представители на различни институции – учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, представители на гражданското общество. Където има възможност, са включени и училищни психолози, а при необходимост могат да участват и тези от националната мобилна група към Министерството на образованието и науката. Всеки екип има определен район и брой деца за обхват и връщане в системата. Проверките ще продължат 2 месеца.

През юли правителството прие механизъм за взаимодействие между институциите, за да се изгради "магистрала на знанието", по думите на премиера Бойко Борисов. Държавата ще задължи всички деца да посещават училище и да излизат от там ограмотени, обяви тогава той, след като Министерският съвет одобри механизъм за взаимодействие между институциите, който да направи възможно това.

250 лв. помощ за семействата на 23 000 първолаци

Семействата на 23 хиляди първокласници вече са одобрени за отпускането на еднократната помощ от 250 лева, с която да подготвят детето си за първи клас. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

До началото на септември подадените заявления за отпускане на социалната помощ за първокласници са малко над 28 хиляди, като за над 23 хиляди деца са издадени заповеди за нейното отпускане, а отказите са 376. Според данните на Агенцията за социално подпомагане няма случаи на отпускане на помощта в натура, което се прави, когато е установено, че родителите не се грижат за децата си или не използват помощта по предназначение.

Срокът за подаване на заявление за отпускане на този вид помощ изтича на 15-ти октомври, като това се прави след записването на детето в първи клас. Миналата година държавата отпусна помощи на семействата на около 45 хиляди деца, а изплатената сума беше в размер на 11 милиона лева.

Учители ще изискват обувки и учебници за бедните

Учителите да могат да предлагат на социалните служби деца да получават помощи в натура, когато се вижда, че нямат обувки или им липсват учебни помагала. Това е сред обсъжданите промени в правилата за социално подпомагане, които обвързват повече посещенията на децата в клас с помощите. И в момента има възможност учениците от бедни семейства да получават такива помощи, но преценката се прави от социалните служби.

Друга мярка за задържане на децата специално в предучилищните групи ще е намаляване на таксата за детска градина до минимум - колкото да покрива цената на храната. И в момента законодателството позволява държавата да плаща частично или изцяло детската градина на семейства, които взимат детски. Това отново се прави по преценка на социалните служби. "Идеята е таксите за детските градини изобщо да отпаднат, но още е рано за това", обясни зам.министърът на образованието Деница Сачева.

122 000 лв. дават от МОН

Според програмите на образователното министерство, за връщането на деца в училище през тази година са предвидени 72 000 лв. Други 50 000 лв. ще бъдат дадени за система за ранно предупреждение за риск от отпадне от образование. Тя ще бъде въведена в 11 общини от Северозападния и Югоизточния район.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай