БГ гении изпускат медали в Китай

БГ гении изпускат медали в Китай | StandartNews.com

Петима математици от Търновско се класираха за финала, но само Иванка ще пътува

Пет деца от Великотърновска област се класираха за световното математическо състезание в Китай, но за азиатската страна ще замине само един от талантливите математици. Причината - липса на пари. Четирима от спечелилите квота за най-престижния турнир са възпитаници на ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново, а едно от децата е от СОУ "Николай Катранов" в Свищов. За Китай тази година ще пътува само десетокласничката Иванка Кабакчиева от великотърновската ПМГ. Тя тръгва с Мирослав Маринов от пловдивската математическа гимназия, който също се класира за турнира.

По банковата сметка, обявена преди месец, за подпомагане на математиците от старата столица са постъпили съвсем малко средства от дарители, които са недостатъчни за пътуването да Китай. Абсолютният първенец - осмокласникът Петко Казанджиев, няма да замине не само заради липсата на средства, но и заради краткото време за подготовка за турнира. Той е предпочел да се яви на австралийското математическо състезание, което се провежда дистанционно и е едно от най-престижните в света. Петко вече си е поставил за цел следващата година отново да се класира за Китай и да отдели още повече време за подготовка, макар че вече почти е

невъзможно да се намери задача, която да го затрудни

Търновецът, заедно с още две деца - от Малайзия и Хонконг, събрал максимален брой точки сред всички участници в класирането за Китай, е удостоен със златна значка. За бронзовото отличие са се преборили Андрей Върбанов от 8 клас, десетокласничката Иванка Кабакчиева и Мартин Иванов от 9 клас. Покана от Китай получи и Любомира Димитрова от Свищов, която от години печели национални и международни математически състезания. Досега тя има 18 първи места, 6 златни медала, 2 бронзови, 4 втори места и едно трето. Пътуването й до Китай обаче струва $2000, които родителите й и училището няма как да осигурят. За четиримата младежи от търновското ПМГ пък

трябваше да бъдат събрани 7500 евро

Математическото състезание SASMO е за деца на възраст от 9 до 18 г. от цял свят, а за първа година в него се включва и България. Форумът е сравнително нов - за първи път се е провел през 2006 г., а през 2013-а за шампионската титла са се борили рекорден брой участници - 8598. Тази година претендентите са 17 000, като от нашата страна са 700. Световният финал ще се проведе в китайския град Ченду след няколко дни - от 24 юли до 30 юли.

Петко мечтае за Силиконовата долина

Брилянтният математик Петко Казанджиев няма да участва във финалите SASMO поради липса на пари, но това не го отчайва. Голямата му мечта е един ден да работи в Силиконовата долина, но преди това си е поставил за цел да следва в Масачузетския технологичен институт. Петко вече е постигнал невъзможното в областта на математиката. Без проблеми се справя със задачите - дори когато са на английски език, както е на повечето състезания. Момчето отделя цялото си време на математиката. В час решава задачи, за да се подготвя за следващата олимпиада и е успял да премине учебния материал за следващата година още отсега.

Обраха златото на турнир в Несебър

Само преди месец талантите от математическата гимназия в Търново се завърнаха с нови постижения от турнир. Възпитаниците на Светла Янкова донесоха златна купа и златни медали от финалния кръг на Първия международен турнир "Математика без граници". Турнирът е за ученици от 2 до 8 клас и се проведе в Несебър на 21 и 22 юни. Състезанията са били две - индивидуално и отборно. В него взеха участие над 500 ученици от България, Казахстан, Азербайджан, Китай, Русия и Узбекистан. Отборното състезание е било 40 мин. Под формата на математическа щафета от 5 задачи за всеки клас в условието на всяка следваща задача се съдържа отговорът на предходната. Всеки отбор, съставен от трима ученици от един и същ клас, решава задачите в екип и попълва общ талон за отговори. Андрей Върбанов от 8 "а" клас - профил математика, Петко Казанджиев от 8 "в" клас - профил информатика, и съученикът му Драгослав Цветков са се състезавали срещу 10 отбора - 4 от Китай, по 1 от Русия, Варна, Бургас и 2 от Пловдив. Златните медали си разделиха с един от китайските отбори.
Още по-оспорвано е било индивидуалното състезание. 40 осмокласници са решавали 20 сложни задачи с избираем отговор за 60 минути. Петко Казанджиев си извоюва още един златен медал и заслужено получава и една от златните купи, връчена от международното жури с председател доц. Руси Русев, който е главен редактор на сп. "Математика".



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай