Без теста SAT при приема в АУБ

Без теста SAT при приема в АУБ | StandartNews.com

Благоевград. Тестът SAT вече не е задължителен за кандидатстване в Американския университет в България. Това реши Настоятелството на висшето учебно заведение на редовна своя среща. Новата кандидатстудентска процедура влиза в сила от есента на 2015 г.

Предложението бе направено въз основа на задълбочено проучване и получи единодушното одобрение на членовете на Настоятелството. За прием в университета кандидат-студентите трябва да са издържали успешно теста TOEFL, да имат среден успех над 5 от дипломата си за средно образование, както и да предоставят две препоръки и есе. Обмисля се и въвеждането на интервюта по телефон или скайп. Всеки, който желае, може да държи SAT и да изпрати резултатите си, за да бъдат взети под внимание от комисията по прием.

Проучването е направено от зам.-ректора по академични въпроси на АУБ Стивън Съливан. Той е проследил връзката между резултата от теста SAT по време на кандидатстването, резултата от теста TOEFL и общия успех при завършване на гимназия. Проучването показва, че последните две взети заедно по-добре прогнозират поведението и успеха на студентите по време на следването им в университета. Тази промяна доказва иновативността и гъвкавостта на университета в отговор на нуждите на пазара. За АУБ кандидат-студентът не е само резултат от тестове, а низ от качества, таланти и страст, които са по-добър гарант за успех в образователния процес.

С тази промяна се дава шанс на талантливи млади хора от цял свят да кандидатстват и да докажат академичните си постижения по различен начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай