Без смартфони в училище

Без смартфони в училище | StandartNews.com

Броени дни остават до първия звънец на 15 септември. Ремонтите в училищата вървят към финал, а много школски директори готвят нови правила. Едно от тях е забрана на смартфоните в клас. В някои училища пък ще има фреш машини до школските бюфети.

Скъпите апарати създават комплекси, твърдят директори

Пускат в клас само с GSM-и до 50 лв., събират телефоните преди час

Тотална забрана на смартфоните в клас обмислят директори. 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София ще запише в правилника си, че на учениците се разрешават телефони до около 50 лева, предупреди шефът на школото Асен Александров. Причината са не само кражбите на скъпите джиесеми.

"Всеки учител губи поне по пет минути от часа да се разправя с ученици, които играят в нета или стоят във Фейсбук", каза директорът. Освен това децата със скъпи апарати създавали комплекси на учениците, чиито родители са им купили по-обикновени телефони.

"Не може с униформите да създаваме равенство, а социалните разлики да си личат по мобилния", смята директорът. По-строги правила за мобилните телефони въвежда и 119 СОУ. Учениците вече ще оставят джиесемите си на катедрата при учителя преди началото на часа, каквато е практиката по време на изпити. При това мобилните трябва да бъдат изключени. Нарушенията ще се санкционират със система от наказания - от съобщаване на родителя през забележка до общественополезен труд в сградата и двора на училището. И в 119 СОУ учителите се жалват, че по-големите ученици прекарват часа основно във Фейсбук и Вайбър. Освен нови правила, които децата трябва да спазват, на 15 септември в много школа ще има и нови класни стаи. Общините следят изкъсо как вървят ремонтите. В Благоевград експерти обикалят учебните заведения, за да констатират докъде са стигнали майсторите. В две училища са обособени нови класни стаи, в други две - модерни кабинети. В 5 школа са подменени осветителните тела с енергоспестяващи крушки.

"В други две ремонтираме санитарните възли, в още три се сменят дървените врати с PVC. В Езиковата гимназия и в Националната хуманитарна гимназия правим частичен ремонт на фасадите на постройките. В Природо-математическата гимназия са монтирани нови щори във всички помещения, обособено е и хранилище за учебно-технически средства. Целта ни е да осигурим уют и безопасност за учениците", заяви Любомир Станишев, началник на отдел "Образование" в община Благоевград. Завършен е и ремонтът на паметника на Димчо Дебелянов в едноименното 4 ОУ в града. Над половин милион лева са отделени за ремонт и модернизация на материалната база на общинските училищата в Русе. Средствата тази година са с близо 40 хил. лв. повече. Извършват се довършителни дейности в почти всички школа, които са 26 на територията на дунавската община. Освежават се основно класни стаи и санитарни помещения, за да са напълно готови за старта на учебната година. Тъй като няма цялостни ремонти на сгради, не се очаква забавяне на учебния процес, уверяват от общината. Най-мащабни за почти 80 хил. лв. са дейностите в ОУ "Отец Паисий".

Фитнес в двора в Търново

Фитнес на открито във великотърновското ОУ "Бачо Киро" ще могат да ползват учениците през новата учебна година. Спортният кът е разположен в южния двор на училището. Всичко струва 42 000 лв., а парите са от училищния бюджет, каза директорът Владимир Николов. Повечето школа и забавачки за предучилищно възпитание в Града на липите ще посрещнат първия учебен ден обновени, похвалиха се от общината. В ремонтите с желание са се включили училищните настоятелства. Родители с по-големи възможности и бизнесмени са дарили средства.

Нови зебри за 15 септември

По нареждане на кмета на Благоевград Атанас Камбитов в началото на септември започна обновяването на пешеходните пътеки в близост до учебните заведения. Паралелно с това ще бъде направен преглед и на пътните знаци край училищата, които да изострят вниманието на шофьорите за преминаващи деца. Освежаването на хоризонталната маркировка цели да се осигури максимална безопасност по улиците на Благоевград, така че малчуганите да ходят спокойно на училище.

Затвориха забавачките в Тетевен

Стотици родители окупираха центъра на Тетевен вчера заради принудителното затваряне на детските заведения. Причината е, че ДАНС иззе офертите на пет фирми, кандидатствали за доставчик на храна през новата учебна година, във връзка с разследването срещу кмета Милен Милев и заместника му Детелин Пърлев. Двамата бяха задържани за престъпления по служба и временно отстранени от длъжност. Засега без храна са всички детски и социални заведения на територията на община Тетевен.

Шампиони на първия учебен ден

Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Китай Божидар Андреев и вицеолимпийската шампионка при младежите Бетина Темелкова станаха атракция при откриване на учебната година в спортно училище "Димитър Рохов" в Сливен вчера. Андреев, който победи в надпреварата по вдигане на тежести до 69 кг, и Темелкова, която стана втора в шампионата по джудо, даваха автографи и на свои съученици от спортното училище, и на учители. Две талантливи деца, възпитаници на разградското училище "Васил Левски", пък ще дадат старт на новата учебна година там. Четвъртокласничката Крисия от отбора на малките в "Шоуто на Слави" и седмокласникът Павел Матеев, който бе един от шестимата финалисти на конкурса "Големите надежди" на Нова ТВ, ще пеят в дует.

Пирати и принцеси на кориците

Изборът на тетрадки не е лесен. "Родителите идват с различни списъци, какво ще предпочетат зависи от тях", казват продавачите. Важни обаче са картинките - момиченцата искали тетрадки с принцесите на "Дисни" и Winx, Туити и Хана Монтана, a момченцата - с коли, самолети и "Карибски пирати". За децата, които за първи път ще прекрачат училищния праг, ще са нужни още химикалки и моливи. На сметка са несесерите, пълни с ученически пособия, защото със сигурност ще ни излезе по-скъпо да купим всичко поотделно. За несесер с три отделения и 35 части например ще платим само 12 лв. Разбира се, има и доста по-скъпи несесери с щампи на любими анимационни герои. За такъв ще трябва да се бръкнем с 64,90 лв., ако решим да зарадваме хлапето, но това определено е извън списъка със задължителните покупки.

Ученичка ограби дядо за тетрадки

12-годишно момиче открадна 198 лева от дома на възрастен мъж в Търговище. За кражбата съобщиха вчера от Областната дирекция на МВР. 89-годишният дядо пуснал момичето в дома си, защото двамата имали уговорка. Момичето предлагало евтин мобилен телефон, който дядото искал да купи. След като видяла къде държи парите си, ученичката си послужила с измама и задигнала цялата налична сума от 198 лв. По-късно от полицията установили, че момичето е от многодетно семейство и вече е похарчило част от парите, за да си купи тетрадки и учебни пособия за предстоящата учебна година.

30% отстъпка в МЕТРО

Над 800 продукта включва каталогът на МЕТРО сезон "Отново на училище". Родителите получават отстъпка от 30%, ако закупят всички 21 артикула на предлагания от МЕТРО списък за 1-ви клас. Същата отстъпка важи и при покупка на спортен екип, раница за училище и чифт детски кецове. Офертите са валидни до 24 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай