700 студенти пишат до Борисов за подслон

700 студенти пишат до Борисов за подслон | StandartNews.com

Сега търпят децибелите на бъдещи музиканти в общ дом, който не може да ги побере

700 възпитаници на Колежа по туризъм във Варна пратиха отворено писмо с подписка до премиера Бойко Борисов, за да искат учебна сграда, в която да трупат знания и умения.

Посланието е оправено и до шефката на парламента Цецка Цачева, до министрите на образованието и туризма - проф. Тодор Танев и Николина Ангелкова. Сагата с колежа се точи от средата на 70-те години на миналия век, когато най-старото и престижно държавно училище по туризъм у нас по неволя е настанено под един покрив със също авторитетното музикално училище "Добри Христов" във Варна. И двете учебни заведения въпреки демографската криза се разрастват и вече обучават общо над 1400 възпитаници и им става все по-тясно.

От една страна, кухнята на колежаните омирисва кабинетите на музикантите и най-вече шефския, който е над нея, и санитарните инспектори я запечатали за зимния семестър в края на 2014 г. Но потърпевши са и бъдещите туристически кадри, подложени на високи децибели от барабани и тромпети. Накрая ще си стиснем ръцете и ще направим заедно едно атрактивно заведение - с музика и суперкухня, купонът ще е пълен, шегува се шефът на Колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна доц. д-р Стоян Маринов. Но и сериозно признава: "Санитарните инспектори са в правото си - двете помещения за практика са в мазето и не отговарят на изискванията, отдушниците трябва да излизат на няколко метра над покрива". Икономическият университет и неговият Колеж по туризъм търсят усилено възможности да намерят разрешение на въпроса и виждат това в стоящата празна сграда на закритата Професионална гимназия по машиностроене и транспорт в града.

Тя стои празна, отчасти е ремонтирана

покривът и дограмата са направени с европейски средства. Собственост е на просветното министерство, към което е и Икономическият университет и колежът по туризъм. Идеята на Регионалния инспекторат на МОН е обаче тази сграда да продължи да се ползва за нуждите на средното образование. В съседство е Техникумът по електротехника и в празната сграда могат да бъдат обособени и модернизирани работилници за практическо обучение, смятат местните инспектори. Само че това не се случва вече втора година, а и сградният фонд на Техникума по електротехника е достатъчен, а тази на затвореното школо може да бъде предоставена на Икономическия университет за нуждите на колежа - да се довърши ремонтът й, да се направят модерни кабинети по сервиране, барманство, по екскурзоводско обслужване, по езиково обучение и най-старото училище по туризъм да продължава

да бълва кадри в бранша за страната, а и за цял свят

"Вързал си кучето на киселеца, за себе си не взема и на другите не дава". С тази поговорка коментира доц. Маринов изявленията на шефката на РИ на МОН Венцислава Генова, която отсече пред медиите: "Няма как колежът да се премести там. Становището ми е отрицателно, защото базата е нужна на техническата гимназия. С проект за 225 000 лева вече ремонтирахме амортизираните работилници и сградата."

До момента официален отговор на исканията на студентите на колежа и на писмата на ръководството на ВУЗ-а все още няма. По неофициална информация група експерти от МОН са идвали да огледат празната сграда на затворения техникум и са изразили виждане, че има възможност в нея да се настани колежът. "Топката" сега е в ръцете на просветния министър проф. Танев, за да реши дългогодишният казус. А дотогава студентите ще учат кулинария и сервиране на теория и на студена кухня, ще разчитат на кратките стажове в ресторантите, с които имат сключени договори. Дори за държавните изпити на дипломантите, които по традиция се превръщат в истински празник и спектакъл от уменията им по анимация и перфектно сервиране на изискани блюда, трябва да наемат заведение за един ден.

"Ние не искаме да изгоним някого от някъде, искаме нещо, което стои празно, да бъде използвано за обучение на кадри - все пак туризмът е приоритет не само за Варна, но и за България", казва доц. Стоян Маринов. Без да подценява средното образование, той припомня, че Варна е престижен академичен град, а и печели от това. Най-простите сметки показват, че в Икономическия университет например учат 15 000 студенти, 10 000 от тях са от страната и всеки минимум оставя по 500 лева на месец за издръжката си, като наливат общо 5 000 000 в морската столица.

Колежът е дал 14 000 кадри за курортите

В своята 52-годишна история Колежът по туризъм е подготвил повече от 10 000 специалисти в редовна форма и над 4000 задочно. Става въпрос за професионални кадри за родния и световния туризъм. Няма туристическа дестинация или круизен кораб, курорт, хотел и ресторант у нас, в които да не работят негови възпитаници. За това на всички форуми доц. Стоян Маринов като член на УС на Варненската туристическа камара винаги напомня колко важна е подготовката на хора за бранша. Защото можем да правим маркетингови и рекламни кампании, да докараме туристи и накрая те да си тръгнат недоволни, защото няма кой да им каже добър ден и да им сервира както трябва. Да не говорим за по-сложните неща като информационно обслужване на екскурзоводи, казва Маринов. Колежът е първото в историята на България висше училище по туризъм, създадено през далечната 1963 г. Като стратегическо важно звено е било направо под шапката на Комитета по туризъм. На колежа се дават две малки хотелчета в Златни пясъци през 1996 г., за да създаде подходяща учебна база, само че това не се случва заради неизпълнени договорки от частна фирма - хотелчетата са съборени, теренът закупен и колежът остава без сграда. По казуса още се водят съдебни дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай