50 млн. лв. за кредитиране на студенти и докторанти за 2015 г.

50 млн. лв. за кредитиране на студенти и докторанти за 2015 г. | StandartNews.com

София. Правителството издаде държавна гаранция по Закона за кредитиране на студенти и докторанти в размер до 50 млн. лв. Средствата са предвидени в държавния бюджет за т. г. и са с 10 млн. лв. повече от 2014 г, информират от МС.

Основна цел на програмата за студентско кредитиране, която започна през 2010 г., е създаването на условия за свободно развитие на висшето образование, както и за достъп до висше образование чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите и държавата.

Днешното решение създава възможност министърът на образованието и науката Тодор Танев да подпише от името на правителството споразумения за издаване на държавна гаранция с четирите банки, сключили типов договор с МОН за кредитиране на студенти и докторанти – „Банка ДСК", „Райфайзенбанк (България)", „Алианц Банк България" и „Юробанк България".

Усъвършенства се механизмът на разпределение на средствата за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от качеството

Министерският съвет прие промени в постановлението за определяне на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.

С постановлението, прието през 2012 г., се определя редът за предоставяне на допълнителни трансфери на държавните висши училища като стимул за постигнато качество на обучението и за подготовката на кадри в приоритетни професионални направления, съобразно необходимостта на пазара.

С промените датата, към която се отчитат стойностите на индикаторите, определени в Рейтинговата система на висшите училища в България, става 30 септември на годината, предхождаща периода, за който се отпускат допълнителните средства. В момента това е 1 януари на годината, за която се определя субсидията. Промените се предлагат предвид факта, че рейтинговата система се актуализира ежегодно към месец октомври и това е периодът, когато стартира кандидат-студентската кампания за следващата учебна година. Едно от основните предназначения на рейтинговата система е да подпомогне кандидат-студентите и техните родители при избора на висше училище.

В професионалните направления „Изобразително изкуство", „Музикално и танцово изкуство" и „Театрално и филмово изкуство" се включват нови индикатори при определяне на комплексната оценка. Висшите училища, обучаващи студенти по тези специалности, развиват в по-голяма степен художествено-творческа и в по-малка степен научна дейност. Това формира ниски показатели за тях от рейтинговата система. Направеното изменение цели преодоляване на тази негативна тенденция като се предлага допълнение на показателите, формиращи комплексната оценка и тяхната тежест, с нови, които правят оценката по-представителна и балансирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай