Затворник погубил Вероника за 80 лв. (ОБЗОР)

Затворник погубил Вероника за 80 лв. (ОБЗОР) | StandartNews.com

40-годишният ром Илиян Здравков си призна, че разбил главата й с тесла

Спипали рецидивиста, когато опитал да източи дебитната й карта

40-годишният ром Илиян Здравков е убил Вероника за 80 лв. Мъжът беше заловен в Горна Оряховица в 3 ч. в петък. Той е направил пълни самопризнания и е показал къде е изхвърлил уликите, свързани с жестокото убийство на 23-годишната студентка.

Днес полицията откри торбата с вещите на момичето край село Първомайци. Няколко часа по-късно Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече Илиян Здравков като обвиняем за грабеж, придружен с убийство. 40-годишният мъж е обвинен в извършването на тежкото престъпление, съобщиха от пресслужбата на главна прокуратура.

Задържаният е

с дебело досие и в момента е с влязла в сила присъда

"лишаване от свобода". Органите на реда са го издирвали за изтърпяване на наказанието. Престъплението, което потресе не само Велико Търново, но и цяла България, бе разкрито след бързи действия на прокуратурата и полицията в старата столица, като първоначалните данни са получени след опит на обвиняемия да използва дебитната карта на жертвата. Първо Илиян Здравков бе задържан за срок от 72 часа, но мярката му най-вероятно ще бъде удължена, защото е направил самопризнания.

След 3-дневно издирване на 3 март тялото на Вероника Здравкова бе открито във водите на река Янтра, в района на жп гарата във Велико Търново. 23-годишната студентка изчезна на 28 февруари вечерта, прибирайки се от работа. Сигналът за изчезването й е подаден от нейните родители на 1 март сутринта, след като няколко пъти безуспешно се опитвали да се свържат с нея по телефона.

Оказва се, че убиецът на Вероника Здравкова е стар познайник на органите на реда. Той е peцидивиcт, мнoгoкpaтнo ocъждaн, нaй-вeчe зa кpaжби и гpaбeж. Преди година е нападнал жена на жп гарата в Горна Оряховица и отмъкнал чанта с 400 лв. Арестуваният мъж работел като дояч в краварника. Пред органите на реда разказал

че е неженен, но има 5 малолетни деца

Роденият в Полски Тръмбеш Здравков има присъда от 4 г. затвор заради грабеж, наложена му от Окръжния съд във В. Търново на 8 октомври 2014 г. Тогава при условията на опасен на рецидив мъжът откраднал дамска чанта, два мобилни телефона, таблет, дамско портмоне и пари, всичко възлизащо на повече от 1200 лв. За да открадне вещите, той използвал сила и заплаха. Когато нападнал студентката Вероника, Илиян я е удрял с тесла. Извергът сам разказал на полицаите зловещата истина, а след това се съгласил да им посочи и мястото, където е изхвърлил оръжието на убийството и документите на момичето. Досието му е пълно с присъди и за още множество кражби и грабежи. Извергът работел в краварниците, намиращи се край Горна Оряховица, той се укрил там от властите, които го издирвали, за да излежи присъдата си.

Във фаталната вечер на 28 февруари се мотаел в старата столица с цел най-вероятно да краде. Студентката привлякла вниманието му и той решил да я ограби. Все още никой няма логично обяснение защо Здравков е взел решение да я убие, след като й взел около 80 лв. Следите му били открити едва след като се полакомил и решил да изтегли пари от дебитната карта на момичето. Тогава бил засечен от камерата на банкомата. Банката вече била предупредена да сигнализира, ако има движение по тази сметка, за да бъде заловен престъпникът.

6-минутното уникално видео, направено от охранителна камера на великотърновско заведение, стана най-гледаният клип в петък в Мрежата. Снимано е часове преди убийството й. Камерата е запечатала как студентката си купува кафе, а на метри от нея е един от разпитваните по случая - клошарят

Тодор Слона, който бе освободен след 3 теста с полиграф

Снимките от заведението, което се намира в непосредствена близост до мястото, където беше открито тялото на 23-годишната студентка, публикува БЛИЦ. Записът е предоставен от собственика на заведението. Таймерът на охранителна видеокамера е отбелязал 9,45, но реалното време, в което тя е влязла в заведението, е точно 9,38, тъй като часовникът е със 7 минути напред. Важното уточнение направи съдържателят му, благодарение на когото е налице изключително ценното видео. Изключителността на записа се състои в това, че ясно се виждат редица подробности от последните часове на Вероника, които може да се окажат ключови за разследването. А именно - кои са хората в заведението, където тя си купува кафе на път за работа, как точно е била облечена, както и всички вещи, които е носила със себе си. На кадрите се вижда и портмонето на 23-годишната студентка, което ще бъде сравнено с намереното от журналисти на стотина метра от лобното място на момичето.

Бащата: Не вярвам, че изродът е хванат

"Още не мога да повярвам, че убиецът е хванат", въздъхнал бащата на Вероника - Трайчо Трайков, научавайки за залавянето на Илиян Здравков от агенция "Блиц". "Ох, ако я бяхте видели, на човек не приличаше", изплакал бащата, щом научил, че изродът е удрял дъщеря му по главата с тесла. Братовчедът на Вероника - Десислав, пък признал пред "Блиц", че въпреки грима на траурната агенция по лицето на младото момиче са личали ясно следите от нечовешките удари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай