Задържаните българи в Одрин не са бити и са в добро здраве

Задържаните българи в Одрин не са бити и са в добро здраве | StandartNews.com

Завеждащият консулската служба в Генералното консулство на Република България в Одрин г-жа Мюзеян Узунова получи днес разрешение от Републиканската прокуратура в града и проведе свиждане с тримата задържани български граждани в затвора от закрит тип „F" в град Одрин.

Срещата бе инициирана от Генералното консулство, преди да е постъпило заявление от гражданите, че желаят българското задгранично представителство да бъде уведомено за тяхното задържане.

На срещата с консулския служител бе установено, че тримата граждани нямат здравословни проблеми. Декларират, че не е било упражнено физическо насилие върху тях в нито един етап от следствените действия. Проведена бе среща и с психолога в затвора, като никой от тримата български граждани не е потърсил съдействието му. Назначени са им служебни защитници. Преводач не са пожелали, тъй като владеят турски език.

Генералното консулство на Република България в Одрин е на разположение да съдейства, в рамките на компетенциите си, на роднини на задържаните за срещи и телефонни разговори. Обръщаме внимание, че поради естеството на обвинението, разрешението на Републиканска прокуратура-Одрин се съгласува с Анкара, поради което препоръчителен период за предприемане на постъпки е не по-малко от 14 дни преди датата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай