Задържан в Пазарджик за „подстрекаване към война"

Задържан в Пазарджик за „подстрекаване към война" | StandartNews.com

Пазарджик. Полицията е задържала Ахмед Муса Ахмед при спецакцията в Пазарджик. Той вече има присъда за проповядване на радикален ислям.

По данни на БНР срещу Ахмед Муса разследване чл. 407 от Наказателния кодекс, което е за пропагандиране и подстрекаване към война. Работи се и по друго обвинение – разпространяване на антидемократична идеология.

Ахмед Муса Ахмед получи ефективна присъда общо 4 години затвор от Пазарджишки окръжен съд по делото за радикален ислям. Той има предишна условна присъда за подобна дейност. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд-Пловдив като все още се чака насрочване на делото. Той бе съден заедно още 12 души по делото за радикален ислям.

По-рано стана известно, че акцията е срещу поддръжници на близкоизточната джихадистка групировка „Ислямска държава", която е окупирала части от Ирак и Сирия.

Според данни на пловдивския Марица.бг спецчастите претърсват и дома на Ахмед Муса Ахмед, както и на други заподозрени. Обиск е имало и в джамията „Абу Бекир".

Също така по непотвърдена информация при акцията са иззети оръжие и книги проповядващи салафизъм.

Говорител на главния прокурор потвърди пред БГНЕС, че се се очаква да има още задържани, но отказа допълнителен коментар, преди края на операцията.

Междувременно полицията започна да извежда още хора от кв "Изток".

Сутринта между 150 и 300 служители на ДАНС, жандармерия и полиция влязоха в ромския квартал „Изток". По-късно беше съобщено за обиск на ул. „Янтра" в града. Под контрол са също и изходите на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай