Задържаха алоизмамник

Задържаха алоизмамник  | StandartNews.com

Извършител на телефонни измами е задържан в хода на реализирана полицейска операция. Акцията е проведена под ръководството на ГД „Национална полиция". Съвместните действия на криминалисти и колегите им от ОДМВР – Стара Загора и Плевен са осъществени под наблюдението на прокуратурата

Операцията е стартирала на 20 май т.г. на територията на гр. Левски, където в хода на предприетите оперативни действия е задържан Р.С. /41 г./ - криминално проявен, многократно регистриран за престъпления по чл. 209 от НК, извършител на телефонни измами на територията на страната. Установено е, че на 8 май той успял да извърши поредното си престъпление в Стара Загора под предлог "капаро за закупуване на климатици", за която във Второ РУ, след подаден сигнал от жертвата, било образувано и досъдебно производство. При последвалото претърсване в имота, обитаван от Р.С., както и в различни тайници в близост до жилището му, са намерени и иззети златни накити, компютърни конфигурации, флаш памет, 10 мобилни телефонни апарати, множество SIM-карти и картодържачи, имащи отношение към престъпната му дейност.

На следващия ден в Стара Загора, криминалисти задържали М.И. /38 г./. Според първоначалните данни, старозагорецът изпълнявал ролята на муле в престъпните схеми. Заедно с него за срок до 24 часа бил задържан и придружавалият го В.Т. /41 г./, също жител на Стара Загора, криминално проявен и осъждан, чиято съпричастност към престъпната дейност е в процес на изясняване. При извършените действия по разследването в жилището, обитавано от М.И., са иззети два мобилни телефонна, четири SIM-карти и самоделно направено огнестрелно оръжие, както и три мобилни апарата, ползвани от В.Т.
На 21 май, с постановление на прокурор от Районна прокуратура - Стара Загора, на Р.С. е повдигнато обвинение и наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа, а ден по-късно, с решение на районния съд, мярката му е изменена в "задържане под стража".

За аналогично престъпление, но на територията на Благоевград, Р.С. е задържан и миналата година през месец май при проведена полицейска операция на територията на гр. Левски. Мъжът е осъждан през 2012 г. за престъпление от общ характер - ползване на неистински официален документ. Към момента срещу него са налице още три висящи досъдебни производства с обвинения за измами, като две от делата са в съдебна фаза. Работата по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай