Властите ни общуват с турските по екстрадирането на Димитър Желязков

Властите ни общуват с турските по екстрадирането на Димитър Желязков | StandartNews.com

Общуваме с турските власти на най-високо ниво във връзка със случая с Димитър Желязков, обяви на брифинг в Елин Пелин вътрешният министър Валентин Радев във връзка с работата по организираната престъпна група, чийто лидер е Димитър Желязков, известен с прякора Митьо Очите.

„Общуваме с турските власти на най-високо ниво – два пъти разговарях с министър Ослу. Това беше и преди, когато разбрахме, че минава на тяхна територия, и след това. Разбрахме се, че той ще си бъде по червената бюлетина – има си процедури и те ще ги изпълнят. Точно как ще стане и как работи техния съд не ми е удобно да го питам – да му кажа „а бе, няма ли да ни го предавате", каза още Радев.

Вътрешният министър посочи, че турските власти действат достатъчно експедитивно. Видяхте, че останалите седем членове от групата ни ги дадоха. Така че очакваме да си изпълнят задълженията, както и ние го правим. Вероятно има някакъв срок за предаването на Желязков, очаквам, че ще стане възможно най-бързо", обясни той.

Димитър Желязков е задържан от турските власти за срок до 30 дни, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Младен Маринов. „В момента Димитър Желязков е задържан от турските власти за до 30 дни – такава е процедурата. И трябва да мине процедура по предоставяне в турски съд, за да се спазят законите", обясни главният секретар.

На въпрос дали седемте души, заловени заедно с Димитър Желязков в Истанбул, имат забрана за влизане в Турция, главен комисар Младен Маринов отговори, че няма такава информация. „Когато дойдоха на наша територия, на тях им бяха наложени полицейски заповеди за задържане в срок от 24 часа. Проведоха се полицейски следствия в необходимия обем, бяха докладвани в Специализираната прокуратура и в момента работата продължава. Бяха освободени след тези 24 часа и предстои прокуратурата да прецени към кого какви обвинения ще бъдат повдигнати. В момента тече активна работа на територията на ОДМВР – Бургас, обемът от работа е изключително голям. Това, което трябва, го правим. А дали ще защитим тези, които дават сведения, зависи от това доколко тези сведения ще доведат до обвинения на лицето. Всичко се решава от прокуратурата", обясни гл. комисар Маринов.

Вътрешният министър се запозна с материалната обезпеченост и условията, при които работят служителите на районното управление, като ги увери в готовността на ръководството да осигури всички необходими условия за нормалното изпълнение на служебните им задължения. Той изрази задоволство от анализа за дейността на РУ- Елин Пелин през първите шест месеца на 2018г., представен от началника гл. инспектор Миглена Банова, като отбеляза, че постигнатите до този момент резултати говорят и за добра работа на новото ръководство на областната дирекция.

Доброто ниво на комуникация и взаимодействие с полицията, в това число и положителният ефект от изграденото видеонаблюдение, бяха подчертани и от кметовете на малките населени места. В отговор на споделените от тях затруднения министър Радев отбеляза, че за преодоляването им ще се предприемат необходимите мерки за съвместни действия с останалите компетентни органи. „Исканията на кметовете са в посока повече полицейско присъствие, ограничаване на тежкотоварния трафик през селата, контрол върху отделни нощни заведения, които притесняват жителите. В тази посока заедно с ръководството на областната дирекция се ангажирахме да предприемем необходимите мерки в рамките на нашите правомощия", обобщи вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай