Варненска група зад убийствата на Манджуков и Дамянови

Варненска група зад убийствата на Манджуков и Дамянови | StandartNews.com

Работили са заедно с групата на Мила Георгиева

30 000 евро са платени за смъртта на строителните предприемачи Дамянови

София. Убийствата на Борислав Манджуков и на сем. Дамянови от 8 януари са извършени от една и съща престъпна група от Варна. Това заяви на извънреден брифинг в МВР заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Днес премиерът Бойко Борисов свика среща в МВР с участието на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров във връзка с разкриването на две от показните убийства, извършени в България напоследък.

Борислав Сарафов уточни, че престъпната група е варненска с ръководител Радослав Калчев по прякор Черния Роди.

„Като обвиняеми са привлечени и други лица – ръководител Радослав Калчев по прякор Черния Роди, Николай Тошев по прякор Чирпанския, Галин Мирчев по прякор Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков по прякор Чобака, Петър Благоев с прякор Петрето, Христо Георгиев – Тополския и Николай Илиев с прякор Мазния. Участници в групата са и неустановени лица, но работата продължава", обясни зам. главният прокурор.

„Тази организирана група и членовете й са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с наркоразпространие, контрол върху проституцията и силови действия като мокри поръчки", коментира той.

Сарафов посочи, че в последните седмици от началото на годината са станали много убийства, но са направени съвместни съвещания.

Варненската престъпна група е работила с разкритата наскоро в Бояна софийска група за мокри поръчки, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той каза, че Мартин Георгиев, сочен за ръководител на организираната престъпна група в София, живее с дъщерята на ръководителя на варненската – Роди Черния. Главният секретар обясни, че за специализираната полицейска операция във Варна е хвърлен огромен ресурс.

За самата операция Лазаров разказа, че е започнала в сряда и е била под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура.

„От наша страна участваха няколко дирекции. От сряда имаше арести, блокада на града. Всички действия и операцията минаха успешно. Няма изтичане на информация, но когато колегите от София влязоха във Варна, някои просто изчезнаха. Имаме конкретни в момента задачи, които изпълняваме", коментира той.

Във връзка с дейността на престъпната група във Варна по отношение на силовите действия, упражнявани от нея, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че те се изразяват в рязане на уши, пръсти, убийства, като към това беше добавено, че групата е извършвала и палежи.

Във връзка с убийството на Борислав Манджуков, което е извършено на 24 март 2014 година, за физически извършител е привлечен Галин Мирчев, а за негов помагач се смята Николай Тошев, шофирал автомобила, с който двамата са избягали.
Сарафов заяви, че същите са приели за изпълнение поръчката за убийството на семейство Дамянови, станало тази година в столицата. За убийството е платена сумата от 30 000 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай