Украински националисти изхвърлиха в кофа българин

Украински националисти изхвърлиха в кофа българин | StandartNews.com

Украински националисти пребиха и изхвърлиха в кофа за боклук бесарабският българин Василий Кащи - общински съветник в Белгород Днестровски, съобщи "Дарик".

Преди седмица Кащи гласувал в градския парламент срещу отдаването на парцел за строителство на църква на украинската патриаршия.

На излизане от заседанието той бил издебнат от местни активисти на националистическата партия Народен фронт. Кащи е бил бит, залят със зелена вода и натикан в кофа за боклук.

Няколко дни по-късно председателят на асоциацията на местните българи и депутат в украинския парламент Антон Киссе се обърнал към службите за сигурност.

"Искаме да се разследва тази ситуация – каква вина има Василий Кащи, има ли изобщо той някаква вина? И за действията на тези активисти трябва да се даде юридическа оценка. Безусловно обществеността трябва да бъде успокоена, защото не може да бъде така. Човекът е избран и той изразява своята дума по регламент и по закон", заяви Киссе за "Дарик".

Българите в този край живеят вече повече от 200 години и не са извършили никакво посегателство, каза още депутатът.

"Хората са мирни тук. И не само българите, това е миролюбив край, живеят много националности и народности и никога не е имало конфликти, никога. Цари мир и съгласие. Тук най-многобройните българи по численост са бесарабските българи и в такива ситуации те изразяват своята позиция", каза още той.

За момента няма реакции от българското посолство или от консулството ни в Одеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай