Трафикантът от Лом живее в лукс, наричат го Крика

Трафикантът от Лом живее в лукс, наричат го Крика | StandartNews.com

Разкрит беше организаторът на групата, която задуши 71 бежанци в опит да ги превози до Германия. Това е Методи Иванов Георгиев, показа разследване на колегите от БИГ5. Той е българинът, сочен от полицията в Австрия за основен организатор на канала за бежанци. Заедно с още трима нашенци бе задържан, след като в хладилен камион бяха открити труповете на 71 сирийски бежанци, сред които и деца, научи медията. 29-годишният мъж е правил и други опити за трафик на бежанци, съобщават медиите в Германия. Според другите арестувани са Цветан Т., на 32 години и Касим С., на 50 години. Именно Касим е българинът с ливански произход, за когото разследващите предполагат, че също е играл ролята на организатор в трафика на бежанци.

Проверка на БИГ5 показа, че Методи живее в ромския квартал „Кумата" в Лом. „Той има криминални регистрации, но повечето му присъди са условни и пробация. Не става въпрос за тежки престъпления, повечето са свързани с управление на лек автомобил след употреба на алкохол", разкриха от полицията в Монтана.

В Лом Методи е известен с прозвището Митьо Крика. Живее изключително луксозно и вече е купил 4-5 големи къщи.
„Обзавеждането вътре е супер модерно, иска само най-скъпото. Преди се занимаваше със сводничество, измами, трафик, само преди месец е купил нов имот. Макар, че е ром, той е вълк – единак и не работи с цигани, само с българи", разкриват източници на сайта.

Методи има двама братя, единият от които има регистрации в полицията за продажба на наркотици. Пред БИГ5 близките на трафиканта отказаха да коментират задържането му. При първо позвъняване на телефона отговаря мъж, който се представя като чичо на Методи. След като ни свързва с майка му, тя започва да крещи и да псува. Държи се неадекватно, сякаш е на успокоителни и не прави връзка с реалния свят: „Да ми оставите на мира детето и да го връщате веднага в България. Ще дойда и ще ви намеря", крещи по телефона майката на Методи.

Според немското издание "Шпигел" Методи има регистрации за криминални деяния в Германия. Вече е задържан за трафик на хора. Записът в полицията е от 25 юли. Тогава край баварското село Хенгесберг Методи е задържан, докато шофира "Ситроен Саксо", в който са открити 38 нелегални мигранти от Афганистан.

През август и септември 2013 г. той е бил залавян два пъти без книжка, за което са му наложени глоби, които не е платил. През 2009 г. Методи е заподозрян за въоръжен нощен грабеж на бензиностанция в Бохум, при който е принудил касиерката да му предаде наличността от 1000 евро. Свидетелката е успяла да го разпознае, когато мъжът се е върнал повторно като клиент на бензиностанцията, твърди Шпигел. Тя е подала сигнал в полицията, която е идентифицирала Методи по собствеността на автомобила му „Форд Транзит".

Независимо, че е сочен като организатор на канала, Методи и останалите задържани, са на най-ниското ниво в трафика на хора. Българинът заминава да живее в Германия преди около година. В началото е сам, преди месец там пристигат съпругата му Величка и двете дъщери. Методи обикаля различни сервизи, от които купува автомобили и след това ги препродава в България. Предполага се, че именно така е влязъл в международната схема с трафика на хора.

„Синът ме не е убиец! Пътува по чужбина заради беднотията в България. Докарва коли, вози хора - екскурзовод е, не е убиец!"

Това бяха думите на майката на Методи Иванов. Пред медии тя разказа, че синът й не могъл да си намери работа в България и затова е заминал в чужбина. "Пътуваше в Германия, Австрия, Италия. Докарваше коли втора употреба. Возеше и хора, ама само на екскурзии - той е екскурзовод!", разказва Гоца пред bTV.

„Тя се е чула със сина си след задържането му и той й казал, че е невинен. „Мамо много зле загазих!", признал по телефона Методи. Той се опасявал, че ще му наложат мярка „постоянен арест".

У нас Методи е осъден на пробация за каране без книжка. Заради пътуването си в чужбина е пропуснал да се разпише в полицията.

В квартала живеят жената и децата на Методи. Приятелите му отричат да се е занимавал с трафик на хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай