Татуиран Рамбо стреля по студентки (ОБЗОР)

Татуиран Рамбо стреля по студентки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Истински екшън се разигра край Сандански. Нападател с качулка страля по две момичета в четвъртък. После избяга. Търсенето му продължи почти 24 часа. В операцията се включиха полицаи, ловци, както и хеликоптер. В петък следобед стрелецът бе задържан.

Поискал им колата и гръмнал, куршумът одраскал шофьорка

Татуиран Рамбо хвърли в страх жителите на две села и вдигна накрак полицията вчера. Две 20-годишни студентки се разминаха като по чудо със смъртта, след като мъж с качулка спря колата им и стреля по тях с пистолет. Куршумът мина на милиметри от сънната артерия на младата жена, която седяла зад волана. Момичетата тъкмо запалили свещ за здраве в храма "Свети Георги" в село Златолист, в който някога живяла Преподобна Стойна. После поели към родния си край с лек автомобил "Опел Астра". Екшънът, достоен за холивудски филм, се разиграл посред бял ден в четвъртък, към 17,00 часа, по средата на пътя между селата Златолист и Катунци. Изведнъж пред тях се появил непознатият, облечен в черни дрехи и с качулка. Той се клатушкал, залитал, но успял да им махне с ръка да спрат.

Това станало на 3 км преди Катунци. "Слизайте, че колата ми трябва", викнал на двете момичета той. Те били категорични, че няма шанс да му дадат автомобила. Тогава нападателят предупредил, че ще стреля и наистина го направил. Куршумът минал през стъклото, само на милиметри от врата на водачката, като я одраскал в долната част на шията и се забил в таблото на опела. Младата жена зад волана Лиляна Савова от гоцеделчевското село Мусомища настъпила газта и с приятелката й, която е от хаджидимовското село Копривлен, успели да се спасят. Веднага подали сигнал в полицията за инцидента. Лиляна, която е първокурсничка в УНСС, живее при майка си Мария заедно с по-малкия си брат, който е в шести клас. Още в четвъртък привечер село Катунци потъмня от полицаи. Търсенето на стрелеца продължи почти 24 часа. В петък, в късния следобед той бе заловен при специализирана полицейска операция в района на село Виногради, Сандански.

С него е задържан още един човек. До вчера късно вечерта нямаше официална информация за самоличността на арестуваните. От Министерството на отбраната съобщиха пред БГНЕС, че стрелецът от Катунци е Никола Манчев и освободен от военна служба през 1998 г. Роден е през 1975 г. Карал е наборна военна служба първо като старшина школник 1997-а. От армията е освободен година по-късно, след като е отслужил наборната си военна служба. Не е бил кадрови военнослужещ. От МО нямат данни той да е участвал в контингент зад граница като военен. Поне три версии се коментираха в Катунци кой може да е нападателят. Според първата той е от София, неонацист, който преди време е изключен от организацията "Национална съпротива" и страда от тежко заболяване. Други слухове сочат, че стрелецът е рейнджър, който дори имал землянка в района и тренирал за нова мисия зад граница. Има и трета версия, според която става въпрос за избягал затворник. "В четвъртък в заведение в центъра на селото ни дойде мъж да пие кафе. Непознатият бе сам. Направи ни впечатление, че е много слаб, блед и целият татуиран, даже на бузата имаше някаква татуировка", казаха жители на Катунци.

Лили: Късмет е, че не ме уцели

Той ни заплаши, че ще гръмне, ако не му дадем колата. И наистина го направи. Късмет е, че не ме уцели. Това разказала пред близки 20-годишната Лиляна Савова. Според нея, когато произвел изстрела, мъжът се стреснал и веднага избягал. Момичето има лепенка в долната част на шията, където е повърхностната й рана. Лили опитала да потегли с колата по тесния път, но мъжът се хвърлил върху предния капак и стрелял. Куршумът минал през предното стъкло, после през таблото и одраскал шията й. В паниката тя успяла да натисне газта и да избягат заедно с приятелката й. Лиляна е транспортирана в болница в Сандански, където раната й е обработена и превързана.

Търсиха го и с хеликоптер

По обяд в търсенето на стрелеца се включи и хеликоптер на Гранична полиция. Обикновено с машината полицаите в региона търсят канабисови ниви. След като облетя района в продължение на половин час без успех, вертолетът се прибра в базата. На място през целия ден бе и директорът на ОД МВР - Благоевград Васил Митов, който заяви, че са били мобилизирани всички възможни сили.

Около 15.20 часа три автомобила на спецчастите, които бяха се укрили в двора на пункт за вторични суровини, тръгнаха в посока Златолист, което даде знак, че стрелецът е локализиран и е започнала акцията по обезвреждането му.

Гърмял с боен пистолет или самоделка

Нападателят на двете момичета е гърмял с боен пистолет или със самоделка. Това съобщи директорът на ОД МВР - Благоевград, Васил Митов по време на операцията. Кметът на Катунци Стоян Танушев пък е категоричен, че извършителят не е местен човек. "Изключено е тук да дойде някой непознат и да живее в гората, без да научим. Навсякъде минават със стадата си животновъди, все някой ще е забелязал нещо", каза той. "Никога преди не е имало подобни случаи. Не е вярно, че и друг път някой е стрелял по преминаващи коли в района. Няма паника в населеното място, но е нормално да има притеснение у хората, някои са си вкъщи, не излизат навън", каза още селският управник. Двете сащисани момичета видели само очите на стрелеца. Според тях мъжът е с нормално телосложение, не е едър, не знаят дали има татуировки по тялото си, тъй като бил облечен от главата до петите.

Местните: Преподобна Стойна спаси момичетата

Шепа хора живеят в санданското село Златолист. Но заради прочутия с лечебната си и чудодейна сила храм "Свети Георги" насам идват все повече наши и чужди туристи. Истината е, че свети Георги и Преподобна Стойна са спасили двете момичета от куршумите на стрелеца, не са дали да има кръв близо до светата обител, убедени са жителите на селището. Вярват, че духът на монахинята е закриляла девойките и те са се отървали живи и здрави от стрелбата на непознатия. Храмът е построен през 1857 година, а в началото на миналия век в него е живяла Преподобна Стойна. Местните хора я смятат за светица и за предшественичка на Ванга. Стойна била ясновидка, помагала на всички с дарбата си, не отказвала на никой съвет, утеха и изповед.

Починала на 22 декември 1933 година, гробът и е в двора на храма. Още витае духът на баба Стойна и помага на истински вярващите. Затова много бездетни семейства търсят помощ в храма. Идват чак от Добруджа. После пък кръщават децата си, ако са момичета, на Преподобна Стойна, ако са момчета, на свети Георги. Защото знаят, че светецът и смятаната от местните хора за светица са направили чудото. Но трябва да носиш вярата в себе си, допълват местните хора.

Чакат го до 12 г. затвор

До 12 години затвор може да получи стрелецът по момичетата от село Катунци. Освен това той и аверът му могат да останат без шофьорски книжки. Възможно е прокуратурата да поиска и конфискация на не по-малко от 1/2 от имуществото на дееца, обясниха още от държавното обвинение. Очакваше се късно снощи прокуратурата да повдигне обвинение и на двамата задържани за стрелбата по момичетата.

Близките: Смели са, ще преживеят ужаса

Мишената на стрелеца, 20-годишната студентка в УНСС-София Лиляна Савова, вчера бе в дома си в село Мусомища. Девойката все още е в стрес от случилото се, но се държи и се възстановява. "Тя е смело момиче, другото е по-уплашено, то е от село Копривлен", каза кметът на Мусомища Иван Ламбрев. "Дано двете преживеят този ужас и успеят да го забравят по-бързо. Защото е ужасно да стрелят от един метър в теб и по чудо да оцелееш", казаха съселяни на момичетата. "Надяваме се, че полицията ще хване този луд мъж, който гърми на месо по хора, за да не пострада някой невинен, може да затрие и човек, щом е въоръжен и опасен", споделиха хората, преди да бъде заловен нападателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай