Стрелба на месо по обирджии (ОБЗОР)

Стрелба на месо по обирджии (ОБЗОР) | StandartNews.com

Гардове разстреляха обирджия в Средец

Фермери пребиха конекрадец и го гръмнаха в корема

Черен ден за крадците се оказа понеделник. Два сериозни опита за грабежи бяха предотвратени, но с цената на две убийства. Двама 20-годишни братовчеди, Бойко и Христо Борецови, опитаха да оберат инкасо автомобил в Средец. Те са бивши охранители, Бойко е от комплекс "Меден рудник" и доскоро работел във ВИП Секюрити, а Христо е от Черноморец и е бивш служител на СОТ 161. Двамата сложили маски на главите си, взели по един спрей и газови пистолети и атакували бившите си колеги от другата голяма фирма "Бургас Инк", докато пренасят чувалите с над 140 000 лева за пенсии в пощенския клон. Поискали да им ги предадат и да легнат по очи на земята. Те са смятали да обезвредят гардовете, а след това да изчезнат с автомобила и парите. Съвсем наблизо е била паркирана и тяхната кола, на която очевидно е трябвало да се прехвърлят. Вместо да им се подчинят обаче, гардовете открили огън по крадците. Така единият бил разстрелян на място, а другият ранен, но успял да избяга и по-късно е заловен. Пазачът на пощенския клон твърди, че е действал в условията на неизбежна отбрана. Тялото на убития Христо Борецов лежеше в локва кръв на улица "Христо Ботев" в Средец и никой не смееше да го доближи до идването на полицейските екипи. Прокуратурата изяснява действията на гарда, тъй като момчето е било въоръжено единствено със спрей и газов пистолет. Охранителят обаче е използвал директно боен и го е разстрелял от упор. Братовчед му Бойко се е отървал по чудо. Няма никакви данни нито единият, нито другият да са използвали оръжието. Разказите на очевидци са противоречиви. От тях става ясно, че Христо и Бойко са имали физически сблъсък със служителите на инкасо фирмата. Двамата гардове са на 37 и 57 години. Христо и Бойко са напръскали със спрей охранителите и се опитали да задигнат парите от колата. Застреляният младеж се качил в инкасо автомобила и опитал да го подкара, но един от гардовете го издърпал навън. Последвала кратка размяна на удари. Доказателство за това са раните на охранителите. Нервите на единия от двамата гардове не издържали и той започнал да стреля. Огледът на трупа показа, че куршумът е попаднал директно в сърцето на Христо. Младежът е изминал 20 метра, преди да се строполи на улицата. "Не е имал никакъв шанс. Застрелян е, целта не е била просто да бъде наранен", коментираха експерти при огледа. Охранителите са поискали медицинска помощ и са настанени в МБАЛ Бургас. Там с тях са се провели следствени действия, снемат им се обяснения, обясниха още от прокуратурата. В болницата са им направили изследвания и рентген, след което са ги изписали. Единият имал контузия на гърдите и главата. Другият бил с контузия на рамото.

Още двама апаши не успяха да се доберат до плячка. Единият бе убит, а другият бере душа в болница. Убийството е извършено през нощта в пловдивското село Устина, съобщиха от прокуратурата. Двама крадци атакували ферма в селото, за да крадат коне. За техен лош късмет там били собственикът на фермата - 46-годишният Георги Когларов, и неговият тъст - Димитър на 67 години. Двамата буквално спукали от бой двамата апаши. При мелето единият е починал на място, а другият е отведен в болница, където е настанен с опасност за живота.

Двамата извършители са задържани от полицията за срок до 24 часа. Наблюдаващият прокурор ще направи преценка на събраните доказателства и ще реши какви обвинения да повдига на фермерите. Предстои да бъдат назначени съдебномедицински експертизи, биологични експертизи, експертизи на веществени доказателства. При огледа е установено, че единият крадец е с огнестрелна рана в корема. Предполага се, че след като му е нанесен побой, накрая е доубит с оръжието. Другият е смлян от бой в лицето и има черепно-мозъчна травма. Той е в кома, със сериозна опасност за живота, настанен е във Втора хирургия. Фермерите биячи също са в болница. Единият е настанен с черепно-мозъчна травма в неврохирургията, другият е в хирургията с контузни рани в главата. Освен фермер Георги Котларов работи и като инкасатор към ВиК в Пловдив. Съселяните му го знаят от години, че си падал много по спортните коне и отглеждал няколко такива във фермата си. Той много се страхувал някой да не му ги открадне и ги пазел като зеницата на окото си. Фермерът бил и страстен ловец. Хората от Устина предполагат, че стрелбата е станала именно с притежаваната от него ловна пушка.

Убитият младеж бил скромен сотаджия

20-годишният Христо Борецов е бил съвсем кротко и скромно момче, описват съседите му. Той работел от известно време като бодигард в СОТ 161. Родителите му са най-обикновени хора и са в шок от случилото се. Братовчед му Бойко също няма криминални проявления. Двамата не са били агресивни. Родителите им се занимавали със земеделие, отглеждали лозя в Черноморец. Бащата на Христо работел по корабите. Застреляният има още двама братя, той е средният. По-малкият му брат е ученик, а големият се трудел наравно с родителите им. Христо е завършил Механотехникума в Бургас и веднага започнал работа като сотаджия. Нямал приятелка. Семейството никога не е изпитвало остро финансово затруднение. В Черноморец всички са в шок от новината, че Христо се е поддал на идеята да обере инкасовия автомобил.

Беше тихо и кротко момче

Добри Добрев, кмет на Черноморец

- Господин Добрев, познавате ли Христо Борецов?
- Да, познавам го. И не само него, а и семейството му.
- Какво знаете за него?
- Нищо особено, не е криминално проявен, няма никакви противообществени прояви или поне до момента не е имал. Аз лично, а и хората в Черноморец, го познаваме като едно много кротко и тихо момче. Нищо лошо не можем да кажем за него, не сме го виждали нито да се бие, нито да прави някакви пиянски изпълнения, абсолютно нищо. Семейството е много скромно. Майката и бащата са изключително честни хора, много трудолюбиви, възпитани, вежливи и културни.
- С какво се занимава семейство Борецови?
- Основно се занимават със земеделие, животновъдство. Имат малко стопанство. Обработват и лозя. Изобщо хората цял живот си вадят хляба с честен труд. На никого нищо лошо не са направили.
- Знаете ли с какво се занимаваше Христо?
- Ами доколкото знам той завърши механотехникума в Бургас и работеше до преди седмица-две в една охранителна фирма. Но не знам какво стана, напусна ли, уволниха ли го? След това не съм чул да е започнал някъде работа.
- А братовчед му Бойко с какво се занимаваше?
- Братовчед му аз не го познавам, те не са живели в Черноморец и за него нищо не мога да кажа.

Гръмнаха мъж заради открадната булка на пазара

Кражба на булка на пазара в Кърджали доведе до поредното убийство вчера. 30-годишен мъж бе застрелян показно по обяд. Екшънът се разигра на улица "Хан Аспарух" в 11,50 часа. Изстрелите били предшествани от кратко сбиване между жертвата и убиеца. "Стана за секунди - двама мъже си размениха по няколко юмрука, след което се чуха 3 изстрела и настана суматоха, разтичаха се хора, вдигнаха падналия мъж, качиха го в автомобил и го откараха към болницата", разказаха продавачи в околните магазини. Убиецът успял да се измъкне в суматохата и избягал в уличките на квартал "Боровец". Минути след като простреляният бил приет в болница починал. При първоначалния оглед се установило, че има 2 огнестрелни рани - в гърдите и корема. Според криминалисти е стреляно почти от упор, а жертвата не е имала никакви шансове. По непотвърдена информация убийството е извършено с газов пистолет, пригоден да стреля с бойни патрони. Убитият се казва Махмуд. Убиецът е на 17 или 19 години, разкриха местните. Той бил братовчед на булката на име Мето. Двамата били представители на два враждуващи рода. В следобедните часове хора от двете фамилии обградиха Спешното в града. Наложи се и пристигането на жандармерия. Униформените се разположиха пред входа, въоръжени с шлемове, бронежилетки и палки. Извършени са процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство за умишлено убийство по чл.115 от Наказателния кодекс, което се наблюдава от Окръжна прокуратура. Предприети са действия по установяване и издирване на извършителя на тежкото деяние, уточниха от Апелативна прокуратура Пловдив.

Българинът масово се въоръжава

Бум на търговия с пистолети в сайтовете за онлайн пушкала

Родителите масово купуват хладни оръжия на децата си. По-възрастните предпочитат огнестрелните оръжия, същински бум се забелязва при търсенето на по-малко ефективните, но също толкова опасни газови пистолети. Жените пък предпочитат предимно спрейове, а мъжете - газови пистолети. Търсят се също палки, бухалки и електрошок. Това показват данните на търговците на този вид продукти. "Огнестрелните и хладните оръжия дават самочувствие", коментира проф. д-р Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология към МВР пред Нова телевизия вчера.

Той обясни, че някои хора си купуват оръжия не за да се защитават, а за да нападат. Други пък искали да получат "усещането за мъж". Третата група били онези, чиято цел наистина е само и единствено защитата на собствената им сигурност.

"Въпросът е да имаш уменията да не попадаш в конфликтни ситуации или да се измъкнеш от тях, без да се налага да използваш оръжие", подчерта проф. Гайдаров. Експерти по оръжията коментират, че използването им трябва да е много добре обмислено и ситуацията преценена. "Извадиш ли оръжие, трябва да си убеден, че със сигурност ще го използваш", категорични са опитните стрелци. Повишено търсене на пушкала се наблюдава и в специализираните онлайн сайтове за търговия в интернет. Най-много се търсят газовите оръжия, но в последно време се наблюдава и ръст на продажбите при бойните. Не са малко и онези, които искат да се сдобият с въздушна пушка или пистолет, стрелящ с метални топчета. Този тип оръжия не подлежат на регистрация в МВР и това ги прави особено предпочитани. Обявите, в които се продават пистолети, изобилстват. Цената им е различна. Могат да се намерят и за 100 лева, има и такива за над 1000 лева. Легални оферти за автомат "Калашников" не се срещат онлайн, но пък за сметка на това има доста запитвания, което също показва търсене на този вид оръжие, което със сигурност трудно би могло да се определи като за самозащита. Пистолет "Хеклер и Кох" P30- 9mmx19 германско производство, може да се намери за около 1300 лева. Изискванията за всички, които искат да придобият бойно оръжие, е предварително да са се снабдили с необходимото разрешително за притежание на такова, което се издава от служба КОС към МВР.

Христо не беше съвестен работник

Калчо Радев, управител на "СОТ 161"-Бургас

- Господин Радев, познавате ли Христо Борецов, който бе застрелян при въоръжен грабеж?
- Да, разбира се, че го познавам. Беше мой служител доскоро, но го уволнихме.
- Защо го уволнихте, каква бе причината?
- Ами просто не бяхме доволни от работата му. Не се справяше, беше немарлив. Просто не бяхме доволни.
- Имало ли е някакви злоупотреби, кражби или съмнения за такива?
- Не, категорично. Не е имало такива неща. Просто не беше съвестен работник. Закъсняваше през ден или си тръгваше по-рано. Трябва да свърши някаква работа, той я отлага, защото иска да приключи по-бързо и да си ходи. Ей такива неща, които обаче мен като работодател не ми харесваха.
- Знаете ли с какво друго се е занимавал, преди да започне при вас?
- Доколкото ми е известно е работил на някаква бензиностанция съвсем за кратко. Всъщност и при нас не изкара дълго, не знам месец ли, два ли. Но не повече.

Не мога да познавам всички служители

Георги Богоев, управител на "ВИП секюрити"-Бургас

- Господин Богоев, арестуваният при въоръжен грабеж Бойко Борецов бил ли е ваш служител?
- На този етап не мога да кажа.
- Имаме информация, че е работил във вашата фирма и то като охрана на инкасо.
- Съжалявам, на този етап не мога да дам информация докато не приключи разследването.
- Кажете само дали го познавате?
- Не мога да ви кажа. Не мога да познавам всичките ми бивши служители. Може да е работил при нас, може и да не е работил. Не ви казвам нито да, нито не. Нека да приключи разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай