Спряха контрабанда на 100 кг археологически ценности

Спряха контрабанда на 100 кг археологически ценности | StandartNews.com

София. При съвместна операция на ДАНС, ГД "Гранична полиция" – МВР и „Митница" – Видин, със съдействието на ОДМВР – Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин, е разкрит и пресечен опит за контрабанда на голямо количество културно-исторически ценности с общо тегло 70 кг, предадоха от пресцентъра на ДАНС.

Артефактите са открити в лек автомобил с българска регистрация, който се е явил на изход от българска страна на ГКПП "Видин – Дунав мост".

Иззети са множество различни по вид и форма предмети от жълт и бял метал, сребро, бронз, олово, мед, керамика, кост и други, с признаци от Античността, Римската епоха, Средновековието и Възраждането - 23 915 броя монети; пръстени; гривни с отворени и затворени краища; обеци; мъниста; части от накити; верижки; игли за коса от кост; торкви; медальони; бронзова вотивна пръчица с фигура на птица и кръст; апликации и токи за колан и сандъци; печати; фибули с форма на животни; ключове; лули; плочки с латински надписи; фрагменти с формата на глави на животни; върхове на стрели; медицински инструменти; игли за шиене от мед и кост и др.

При последвали процесуално-следствени действия на територията на област Бургас са открити и иззети още 13 354 броя монети с общо тегло 30 кг.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278а, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 и чл. 278, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Задържани са двама български граждани за срок от 72 часа. На единия от тях Апелативен съд - София е наложил постоянна мярка „Задържане под стража".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай