Шерше ла фам в аферата за €6 млн. в Кранево

Шерше ла фам в аферата за €6 млн. в Кранево | StandartNews.com

Само родната Темида може да разсече гордиевия възел с "Марина бей"

Руска банка ще се бори за 86-те имота, които Кирянов продал под масата

Международната инвестиционна банка започва битка за 86 имота, които бившият вече управител на фирмата "Олд Тауър 7" Алексей Кирянов е продал на офшорни фирми, регистрирани в Белиз и Сейшелите. Апартаментите се намират в гората, на 400 м от морския бряг край Кранево, и са част от комплекса "Марина бей". Комплексът е построен на две фази, като за втората част от около 60 жилища Кирянов е използвал кредит от 6,15 млн. евро от Международната инвестиционна банка, базирана в Москва. Докато върви изграждането им, той спира изплащането на заема. Банката прави няколко опита да махне управителя, за да спре разхищението на парите. В отговор Кирянов започва да обжалва пред районния съд в Балчик. Целта му е да остане управител, докато не бъде разрешен спорът между фирмата "Олд тауър 7" и банката. Съдът преценява, че става въпрос за гражданско-правен спор и не вписва смяната му.

В мъглата на определенията на районния съд Алексей Кирянов успява да продаде 86 апартамента на два пъти - първо на офшорка от Белиз, а след това имотите са препродадени на две офшорки от Сейшелите - "Камерай" Ltd и "Темора трейд" Ltd. Това става на цена от 4500 евро на апартамент, над 10 пъти под пазарната на имотите. Но понеже сумата е малко над данъчната оценка, съдът отказва да образува дело за измама срещу Алексей Кирянов. Защото съдийката смята, че всяка цена над данъчната оценка е приемлива и е резултат на свободната воля на продавача.
Ключов момент в продажбите е подписът на нотариуса Обретен Обретенов от Балчик. Той твърди, че е "чист". Когато дошли купувачите и продавачите при него, проверил състоянието на имотите, които нямали тежести. За зла участ на кредитора Международна инвестиционна банка, той получил имейл, че има проблем с апартаментите, но това се случило

10 дни след изповядането на сделките

твърди самият нотариус Обретенов.
"Кирянов построи комплекса в две фази. По време на първата вдигна 4 блокчета с общо 60 апартамента. Разполагаше с около 5 млн. евро. Продаваше на зелено на цени между 1440-1640 евро. Апартаментите бяха със завършване до ключ с кухни, стълбище от мрамор и ковано желязо", разказа за "Стандарт" отлично запознат с историята на комплекса, който не иска да бъде назоваван. Накрая се наложило да вземе заеми от физически лица, за да успее да завърши първата фаза през 2012 г. "Беше взел руски мениджъри, които също прибираха пари за себе си. Те не строяха, а само наемаха подизпълнители", разказва още източникът.
Парцелът от 28 дка бил купен за 3,1 млн. евро от фирма, която взела гората над Кранево чрез заменка. "Парцелът беше много по-голям, но беше разделен на 3 части, а Кирянов взе едната от тях", казва още бизнесменът.
Районът бил водосборен басейн на водите от планината. Вместо да изреже дърветата и да остави корените им, Кирянов

наредил булдозери да изгребат всичко

заедно с коренищата. Така водите се стичали по склоновете и тласкали към Кранево кални потоци. Строежът се оскъпил и заради 6-метрово дере, което трябвало да бъде укрепено с подпорни стени. Всички работи по първата фаза са на фирмата "Олд Тауър", офшорка на Кирянов, регистрирана в Гибралтар.
Преговорите за отпускане на кредита от Международната инвестиционна банка траели цели 3 г. - от 2010 до 2013 г. За отпускането на парите било създанено специално дружество "Олд тауър 7". Общата сума на кредита била точно 12 028 354 млн. лв., с които трябвало да бъдат построени още между 5 и 7 блокчета. Дружеството обаче закъсало - нови продажби на зелено на крайни клиенти липсвали, Кирянов започнал да представя на банката фалшиви отчети.
Близки до него твърдят, че самият той трудно би намерил смелост за тези финансово-счетоводни кавалкади и казват, че зад него стои сянката на съпругата му Марина Кочеткова, която управлява руския офис на "Олд Тауър".
Версията на Кирянов и адвокатите му от пловдивската кантора "Тосков и Йорданов" е коренно различна. Според тях виновна за неуредиците със строителството на комплекса в Кранево е самата банка. "Договорът е сключен с тогавашния представител и председател на банката - г-н Кирпичов. Впоследствие на клиента ми е съобщено, че в банката е избран нов мениджмънт, който саботира изцяло дейността на "Олд Тауър 7", като не му оказва нужното съдействие относно изпълнението на договора за кредит", пише в становище на адвокатите до "Стандарт". Според тях банката спряла да предоставя своевременно и в размера, определен от договора, траншовете по договора за кредит. Освен това банкерите не предоставяли нужното съдействие за сключване на сделки между "Олд Тауър 7" ЕООД и потенциални купувачи. В резултат на тези действия дружеството

претърпяло вреди в размер над 1 млн. евро

което на практика означава, че кредитът не може да бъде връщан в срок, а "Олд Тауър 7" ЕООД изпаднала в неплатежоспособност. Според адвокат Иван Тосков банката е получила обезпечение по заема, което предсталвява 10 жилища, собственост на "Олд Тауър 7" ЕООД; парцелът, въхру който са построени сградите на стойност 3 500 000 евро; акции от търговско дружество на стойност приблизително 6 000 000 лева, административна сграда на стойност приблизително 500 000 евро, както и 4 жилища, собственост на Кирянов и неговото семейство. Т.е. - не може да има претенции върху останалите имоти в комплекса. Адвокатите удобно не коментират факта, че финансово-счетоводна експертиза открива почти 6 млн. евро допълнителен дълг на фирмата към холандската компания "Van Horssen Projecton twikkeling B.V."
Въпросът е дали сега българският съд ще има смелостта да разсече гордиевия възел от финансови проблеми между банката и кредитополучателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай