Шефът на ГДБОП: Изнесоха в чужбина нелегалното производство на цигари

Контрабандата паднала до 7%, искат по-строги мерки за изнасянето на нарязан тютюн

Шефът на ГДБОП: Изнесоха в чужбина нелегалното производство на цигари | StandartNews.com

Близо 6 милиона контрабандни цигари и над 15 000 килограма нарязан тютюн са задържали от началото на годината МВР заедно с Агенция "Митници". Това обяви Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция", цитиран от БНТ. Той, главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на ГДБОП отчетоха работата си пред парламентарната комисия за борба със сивата икономика.

От МВР обясниха, че в момента контрабандните цигари заемат рекордно ниско ниво от 7% от пазара на тютюневи изделия. Основно предлагани у нас незаконни тютюневи изделия се произвеждат в гръцки фабрики. В момента проблемът пред органите на реда е как да хващат незаконната продажба на тютюн. Когато той е нарязан, не е акцизна стока и не може да бъде задържан и именно по този начин напуска страната, разкриха от полицията.

Мога да ви уверя, че и към днешна дата ние наблюдаваме наши организирани престъпни групи, които изнасят ненарязан тютюн в други европейски държави. В резултат на натиска, който беше осъществен на територията на страната върху лица и групи, които произвеждаха нелегални цигари - те изнесоха производството в други държави. От 2015 г. до момента имаме по наша информация и по информация на наши партньорски служби разбити 14 фабрики на територията на европейски държави, заяви Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай